Nem árt figyelni: jelentősen változott a lakásfenntartási támogatás rendszere

A fűtésdíj-kiegészítést az önkormányzattól kell kérni, megszűnik az állami gáz- és távhőár-támogatás.

Ismét indul az energiatámogatás-igénylési szezon. Tavaly szeptember óta jelentősen változott a normatív lakásfenntartási támogatás rendszere, így az önkormányzatoktól most jóval többen kaphatnak fűtésdíj-kiegészítést, mint korábban – igaz, egyszersmind teljesen megszűnt az állami gáz- és távhőár-támogatás. Az új lehetőség egyéves, és a jogosultság is egy évre szól, így a legtöbb érdeklődő ebben az időszakban keresi fel a polgármesteri hivatalok ügyfélszolgálatát.

Noha a szabály számos más lehetőséget is felsorol, így például lak- és albérletre is igényelhető a segítség, Gödöllőn például alapvetően villany-, víz-, gáz- vagy távhőszámlára kérnek pénzt – mondták lapunknak az önkormányzatnál. A támogatás továbbra is csak akkor jár, ha a háztartási jövedelemből az adott lakásban lakókra – egy bonyolult számítás szerint – legfeljebb az öregségi nyugdíj két és félszerese jut, ami jelenleg 71 250 forint. E szint alatt is sok mindentől függ a támogatás összege: számít a lakásnagyság, a jövedelem tényleges mértéke és az egyéb rászorultsági tényezők is. Az érintett lakáson kívül az igénylőnek nem lehet 2,28 millió forintnál értékesebb ingatlan és autó a nevén úgy, hogy ha ezek közül csak egy van, az sem érhet többet 855 ezer forintnál.

Indul a fűtési szezon, nyílnak a települési kasszák
Indul a fűtési szezon, nyílnak a települési kasszák

A támogatási lehetőségek közül egyet kell választani, amire a legkisebb felvehető összeg háztartásonként havi 2500 forint. A havi juttatás elvileg elérheti a 9-10 ezer forintot is, de Gödöllőn az átlag közelebb áll a minimumszinthez. Tamás Márta népjóléti irodavezető tájékoztatása szerint városukban ezt az összeget kizárólag természetben nyújtják, azaz nem készpénzben, hanem a rezsiszámlán írják jóvá. Számos településen bevett gyakorlat ugyanakkor a készpénzben nyújtott támogatás, illetve adottságoktól függően néhol a helyhatóság megbízottja szerzi be a kérvényezők számára a tüzelőt.

A tavalyi változtatások költségvetési szempontból beváltani látszanak a hozzájuk fűzött reményeket. Korábban akár százmilliárd forintot is juttattak az állami költségvetésből a lakosságnak csak gáz- és távhőár-kiegészítésre. Ez több mint kétmillió háztartás számára biztosított kedvezményeket. A mostani teljes lakásfenntartási támogatási keret ehhez képest jóval kisebb, és számításaink szerint legutóbb talán ha kétszázezren vehettek fel bármiféle tüzelőanyagra vagy áramra önkormányzati támogatást.

Mindazonáltal egyre több hasonló elnevezésű és tartalmú támogatás létezik. Ezeket érdemes élesen megkülönböztetni egymástól. Dolgunkat megkönnyítheti, hogy ezeket rendre más és más intézménynél igényelhetjük, így elvileg számos lehetőséget érdemes megvizsgálnunk. A nagycsaládosok a Magyar Államkincstárnál jelentkezhetnek gázárkedvezményért. Erre idén csupán szeptember végéig volt lehetőségük, de január 1-jétől a most lemaradók bármikor regisztrálhatnak. Azoknak, akik jogosultságot szereznek, az új szabályok szerint már nem kell az igénylést évente megismételniük.

A harmadik, némileg hasonló elnevezés a lakhatási támogatás. Ez azonban semmiképp nem tévesztendő össze a lakásfenntartási támogatással. A kormány lakhatási támogatás címén azoknak nyújt segítséget, akik egy új munkahely betöltése érdekében hajlandók jelenlegi lakhelyüktől legalább száz kilométerre – vagy oda-vissza hat óra „buszjáróföldre” – lévő céghez költözni. Ezt a támogatást a helyi munkaügyi központtól igényelhetjük. A lakhatási támogatás új szabályait a kormány a munkába járás könnyítéséről szóló 39/1998-as törvény módosításával vezette be október elsejétől.

Az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint az újonnan bevezetendő lakhatási támogatást olyan, legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők (vagy pályakezdők és csoportos létszámleépítésben érintettek) vehetik igénybe, akik a hatálybalépést követően minimum hat hónapos és heti húsz órára szóló, rendszeres jövedelmet biztosító munkaszerződést kötnek. Az igénylést viszont még a munkába lépés előtt kell beadni, és csak akkor van esélyünk, ha a bruttó havi jövedelmünk nem haladja meg a minimálbér háromszorosát, azaz 279 000 forintot. A pénzt a lakásfenntartási támogatáshoz némileg hasonló célokra, akár albérletre vagy rezsidíjtámogatásra is kérhetjük.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár korábbi tájékoztatása szerint a megítélt összeg az első hat hónapban havi százezer, a második hat hónapban 60 000, míg az utolsó hat hónapban havi 40 000 forint lehet. Ha a család együtt költözik, és ketten is jogosultakká válnak (vagyis az új településen két családtag is hasonló feltételekkel el tud helyezkedni), 150 000, 90 000, illetve 60 000 jár. Ha három családtag is talál munkát az új lakhelyen, akkor 200 000, 120 000 és 80 000. Ha valaki ezalatt elveszti a munkáját, harminc napja van arra, hogy elhelyezkedjen, különben megszüntetik a folyósítást. A kormány határozott költözéspártiságát bizonyítja, hogy ezek az összegek nagyságrendekkel magasabbak a lakásfenntartási támogatásnál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.