Csak nem jön a Kánaán

Még tavaly nyárra ígérte, novemberben fogadta el, és most, közel egy évvel a kormánydöntés után, a kabinet módosította a vállalkozások adminisztratív terheit csökkenteni hivatott, úgynevezett Egyszerű Állam program megvalósításának határidőit.

– Viccesen már tavaly azt mondtuk, hogy ebben az évben az ígéret földjén fogunk élni, ha tényleg megvalósul az akkor 114 pontból álló ütemterv. Erre eddig nem került sor, mindössze 20 olyan pontja van a napokban megjelent kormányrendeletnek, amely elvégzettnek nyilvánítja a kitűzött feladatot, ám azok is olyanok, amelyek közül jóindulattal is legfeljebb a számvitel területén történt némi változás – mondta lapunknak egy magyar kis- és középvállalkozás vezetője. Egy másik, az uniós források felhasználásában érdekelt vállalkozó szerint hiába írta már tavaly elő a kormány, hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen a kifizetés és maga a folyamat, érdemi javulást ő sem tapasztalt.

A program alapvetően azt ígérte, hogy segít visszaszorítani az igazgatási működés irritáló elemeit a hatósági gyakorlatból, növeli a szabályozói környezet stabilitását és a kiszámíthatóságát. Célként fogalmazta meg, hogy a jogalkotás és a jogalkalmazás során legyen számon kért elvárás a vállalkozók számára minél egyszerűbb, stabilabb, kiszámíthatóbb, illetve alacsonyabb időés költségigényű igazgatási gyakorlat kialakítása. Az is elvárás, hogy az állami szerveknek egyszer megadott információt ne kelljen újra megadni, azokat a hatóságok, igazgatási szervek egymástól vegyék át.

Ehhez képest a napokban megjelent kormányrendelet alapvetően a határidőket módosítja, egyéb érdemi változás nincs benne. Azt ígérte eredetileg a kormány, hogy idén szeptemberig felülvizsgálja a kisadókat, járulékokat. Az új céldátum az év vége. Annak, hogy a vállalkozások minden, az adózással kapcsolatos adminisztrációs kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni kizárólag elektronikus úton az elektronikus ügyintézés továbbfejlesztésével, egyszerűsítésével, felhasználóbarátabbá, ügyfélorientáltabbá tételével, november vége a határidő. Ígértek egy vállalkozásbarát adóhatóságot is, amely kifejezetten támogatja a jogkövető vállalkozásokat. Már tavaly decembertől módosult volna a házipénztárszabályozás, és eltörölték volna a napi maximális záróösszeg re vonatkozó előírásokat. Erre idén novemberben kerülhet sor.

Eddig váratott magára az is, hogy a kisvállalkozók körülhatárolt körére egy, a tavalyinál egyszerűbb kettős könyvviteli szabályrendszert dolgoznak ki és vezetnek be. December 31-re állítólag ez is meglesz. A jövőben rövidebb ideig kell megőrizni a bizonylatokat, s elvileg az a terv, hogy ezeket elektronikus formában is elegendő lesz tárolni. Egyszerűbbé tennék a számviteli beszámolót is. Elvileg már a második fél évtől bárki kérhetne önkéntes adóellenőrzést, ami annyiban lenne új, hogy az esetleg megállapított hátralékon túl csak kirívó szabálytalanság után kerülhetne sor büntetés megállapítására. Ez a határidő is ez év végére csúszott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.