Hárman lelépnek a CBA-tól

Erőeltolódást eredményezhet a kiskereskedelmi piacon, hogy a CBA tizenkét regionális cége közül három, a Palóc Nagykereskedelmi, a CBA-Piliscsoport Kft.-k, illetve a Pólus Coop Zrt. a napokban úgy döntöttek, hogy kiválnak a CBA-ból, és átigazolnak a Coophoz.

A Népszabadság üzleti forrásokból származó értesüléseit a Coop egyelőre nem kommentálta, illetve hozzá hasonlóan a kiváló regionális cégek sem nyilatkoztak az ügyben. A CBA kommunikációs igazgatója, Fodor Attila ellenben elmondta: a három regionális cég azért távozott a CBA kötelékéből, mivel a CBA vezetősége nemrégiben anyagi biztosítékrendszert – pénzügyi letétet – vezetett be, mint a CBA fogalmazott: a szállítók érdekében, ám három vállalkozás ezt már nem támogatta. Fodor Attila szerint a mostani kiválás egy letisztulási folyamat része, mely „semmilyen tekintetben nem veszélyezteti a CBA erős hazai pozícióját”. A CBA közleményében arra emlékeztet, hogy az elmúlt években is több volt a hozzájuk csatlakozó, mint a tőlük kiváló üzlet.

A CBA ugyanakkor nem részletezte, hogy pontosan mekkora forgalmi részesedést képviselnek a most távozó vállalkozások. Piaci vélekedések szerint a három területi társaságon keresztül lebonyolított kiskereskedelmi forgalom elérheti a tavaly 565 milliárd forintos árbevételt produkált CBA belföldi forgalmának az ötödét. Cégbírósági adatok szerint ugyanis a „hármak” összesített forgalma 48 milliárd forint volt 2011-ben, ám ez a bevétel csak a nagykereskedelmi tevékenységükből származik, a rajtuk keresztül ellátott kisboltok kiskereskedelmi forgalma összesen 70-100 milliárd forint körüli lehet. Ennyivel lehet most több a Coop és kevesebb a CBA forgalma. Mivel a Coop tavaly 510 milliárd forintnyi árut értékesített az üzleteiben, így a mostani cégmozgás nyomán a hazai piacon 705 milliárd forintot forgalmazó Tesco mögé érkezhet meg a magyar kiskereskedelmi rangsorban.

Megbomlik a sor
Megbomlik a sor

Nyitott kérdés, hogy a távozókkal együtt mennek-e az általuk ellátott kisboltok is a Coopba? A három cégből a legnagyobb az egyik CBA-alapítótag, a 2011-ben 26 milliárdos nettó árbevételű Palóc Nagykereskedelmi Kft., amely a CBA észak-magyarországi regionális központjaként működött. Úgy tudni mindenesetre, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel együtt 79 bolt kerül át a Coophoz. A Dunántúlon tavaly 17 milliárdos nagykereskedelemi árbevételt elért Pólus Cooppal több mint 60, míg a tavaly 5 milliárdos nagykereskedelmi forgalmat lebonyolított CBA-Pilis-csoporttal több mint 30 üzlet igazol át.

A mostani fordulat is arra utal, hogy gyengülőben a CBA és a Coop között a korábban sajtóban is beharangozott együttműködés. Mint korábban megírtuk, a Coop és a CBA még tavaly szeptemberben C & C Partners Kft. néven közös céget alapítottak, amivel együtt indultak a Cora hipermarketlánc megvásárlásáért. Bár a Corát később az Auchan szerezte meg a kivonuló belga Louis Delhaize-csoporttól, ám a C & C Partners immáron a maradék Delhaize-érdekeltség, a Match és a Profi megszerzésére indult. Az akkori tervek szerint a Coop és a CBA területi alapon osztozott volna a két hálózat üzletein. Az optimista hangú nyilatkozatok ellenére – miszerint egészen rövid időn belül sor kerülhet a Match-Profi megvételére – végül egyre csak váratott magára a nagy közös bejelentés. Úgy tűnik, hogy immáron végleg. Időközben ugyanis úgy hírlik, hogy az eladó Louis Delhaize-csoport külön-külön, üzletenként próbálja értékesíteni az egyes Match és Profi üzleteket, és nem csak a Coopnak vagy a CBA-nak. Ezzel kapcsolatban a CBA kommunikációs vezetője, Fodor Attila érdeklődésünkre leszögezte, hogy a C & C Partners Kft. a tulajdonosok – a CBA és a Coop vezetői – döntése értelmében megszűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.