IMF: Új csomag érkezhet

Mást és mást mond az IMF-tárgyalásokról Orbán Viktor és Varga Mihály. Egyre több szakértő szerint csúszik 2013-ra a megállapodás. Már ha lesz egyáltalán.

Továbbra sincs rá semmi garancia, hogy az Orbán-kormány megállapodik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Varga Mihály tárca nélküli miniszter tegnap a parlament gazdasági bizottságában, ahol az IMF-tárgyalásokról adott tájékoztatást a képviselőknek, a korábbi ígéretek dacára nem hozta nyilvánosságra a kormány válaszlevelét. Csupán összefoglalóan beszélt az üzenet tartalmáról. Ugyanakkor a főtárgyaló személyes meggyőződéseként közölte, hogy kellene ilyen megállapodás, amelyben nem szerepelhet ingatlanadó, bér- vagy nyugdíjcsökkentés. Ami viszont igen: a gazdaság fehérítése, hatékonyabb adóbeszedés, az EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, célzottabb szociális támogatási rendszer, a közszférában „hatékonyabb bérszabályozás”.

A gazdasági bizottságban Varga Mihály úgy vélte, szükség volna a megállapodásra, de a plenáris ülésen Orbán Viktor mást mondott
A gazdasági bizottságban Varga Mihály úgy vélte, szükség volna a megállapodásra, de a plenáris ülésen Orbán Viktor mást mondott

A parlament ülésén ugyanakkor Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy „mára nem függünk az IMF-től, a pénzügyi problémáinkat meg tudjuk oldani, ezért nem kell mindenáron megállapodást kötni”. A kormány mozgásterét azonban szűkíti, hogy a jövő évi, még véglegesen jóvá sem hagyott költségvetésben az elemzők szerint nagyjából 600 milliárd forint lyuk tátong. Ebből a kormány 300-350 milliárdot ismer el, a különbözet például az adóbeszedési hatékonyság javulása, illetve a növekedési pálya eltérő megítéléséből fakad. Varga Mihály a bizottsági ülésen egyértelmű utalásokat tett arra, hogy vannak kockázatok a gazdaság bővülését, ezen keresztül pedig a büdzsé bevételeit illetően, s ezek a kockázatok intézkedéseket igényelnek. Vagyis hamarosan újabb kiigazító csomag kerülhet a kormány asztalára, mert – mint az ülésen kiderült – a három százalék alatti hiányt mindenképpen tartani akarják.

Arról egyelőre senkinek nincs fogalma, hogy erről mikor egyeztetnek a tárgyaló felek. A kabinet szerint a delegáció nem jön Magyarországra, amíg tart az IMF éves közgyűlése. A valutaalap nem az egyes kormánytagok által emlegetett szeptember végi időpontban ülésezik, hanem október közepén Tokióban. Ez megkérdőjelezi, hogy még ebben a hónapban folytatódnak az egyeztetések, pedig mások mellett Varga is ezt remélte.

Mivel a 2013-as költségvetést még idén el akarja fogadni a kormány, a megállapodásra két hónap marad, ami az egyeztetések eddigi alakulását figyelembe véve elég szűkre szabottnak tűnik. Egyre több szakértő mondja, hogy ha egyáltalán lesz megállapodás, azt leghamarabb 2013-ban kötheti meg a kormány. Varga is felhívta a figyelmet a közelmúltban egy interjúban arra, hogy jövő tavaszig az ország tulajdonképpen tudja magát finanszírozni a rendelkezésre álló forrásaiból (például az MNB-nél kezelt kormányzati tartalékokból, le nem hívott 2008-as IMF-hitelből).

Tavasszal aztán új lehetőségek nyílnak meg a kabinet előtt: lejár a jegybanki vezetés mandátuma, s helyére a kormánnyal barátibb viszonyt ápoló személyek kerülhetnek. A vezetőségváltás szakértők szerint valószínűleg változást eredményez a jegybank működtetésében, a kormány hozzáférhet olyan tartalékokhoz (például devizához) is, amelyekhez most még nem. A hatalomváltás előjeleként a kamatról döntő monetáris tanács négy külsős tagja az elmúlt két ülésen 25-25 bázispontos kamatvágást vert át a tanácson (a legutóbbi ülés jegyzőkönyve még nem ismert, de minden bizonnyal ez volt a forgatókönyv), miközben a jegybank első számú feladata, az árstabilitás biztosítása forog kockán a hatszázalékos infláció, illetve az indirekt adóemelések és az élelmiszerárak megugrása miatt. A négy, kormány által delegált külsős tag közül hárman – Bártfai-Máger Andrea, Kocziszky György és Gerhardt Ferenc – tegnap a Reuters hírügynökségen keresztül szóltak a nyilvánossághoz. Azt állították, hogy nem kormányzati nyomásra cselekedtek, és nem hagytak fel az inflációs célt követő politikával.

Varga Mihály a gazdasági bizottságban megerősítette lapunk korábbi értesüléseit, miszerint bevezethetik a járulékplafont. Ez csak az egészségbiztosításnál jöhet szóba, mivel a nyugdíjbiztosításnál már létezik felső korlátja a járulékfizetésnek. A lépést azon intézkedések között emlegette a nemzetközi szervezetekkel való tárgyalásokért felelős kormánytag, amelyeket a kabinet egy esetleges hitelmegállapodás érdekében vállalhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.