Felszámolás jöhet vagy bérvágás

Nem engedték be pénteken az üzem területére Foltányi Árpádot, a Kapuvári Hús Zrt. kisebbségi tulajdonosát, aki a gyárban akart tanácskozni a sertésbeszállítókkal egy a jövő hétre ígért válságterv részleteiről. A kapuvári gyárban szeptember közepére szinte teljesen leállt a termelés, a cég jelentős összeggel tartozik a beszállítóknak. A társaság csütörtökön tartotta közgyűlését, érdemi döntés azonban nem született, a tanácskozást felfüggesztették.

Foltányi Árpád tudósítónknak elmondta: az új többségi tulajdonos a csütörtöki közgyűlésen jelezte, hogy nem tudja megmenteni a húsgyárat. A tanácskozáson ő felhatalmazást kapott arra, hogy a jövő kedden nyújtson be egy válságkezelő tervet. Ennek a részleteit akarta egyeztetni a beszállítókkal pénteken délelőtt az üzem területén, ám oda a főtulajdonos döntése alapján nem mehetett be. Foltányi elképzelése szerint a sertéstartók átmenetileg, a hitelkeret megnyitásáig bérvágást végeztetnének a gyárral, s a piaci igényeknek megfelelően a fél disznót vagy a feldolgozott termékeket a beszállítók adnák el az áruházláncoknak.

A kisebbségi tulajdonos a hét elején találkozott Budai Gyulával, az agrártárca államtitkárával, s azt kérte tőle, segítsen abban, hogy a kapuvári termékeket ne tegyék tiltólistára a kereskedelmi hálózatok. A jelek szerint a sertéstartóknak a Foltányi által fölvázolt válságterv megvalósulása áll érdekében. Csillag Attila, az egyik legnagyobb beszállító pénteken megerősítette: mindenképpen a termelés újraindítását szorgalmazzák, amennyiben fölszámolásra kerül sor, nem lesz, aki megtérítse a gyár jelentős tartozásait. Arra a kérdésünkre, hogy terveik szerint a bérvágást az adósság fejében végezné-e a gyár, Csillag Attila határozott nemmel válaszolt.

 – Fizetnénk a bérvágásért, hogy ezzel is segítsük a cég talpra állítását – mondta. Foltányi – aki azt mondta, csődbüntett miatt feljelentést tesz a jövő héten – azzal számol válságtervében, hogy az új tulajdonos egy forintért eladja többségi részesedését. Nem erre a szándékra utal a többségi tulajdonost képviselő ügyvéd, Zsobrák Péter a Kisalföldnek még csütörtökön adott nyilatkozata. Ő arról beszélt, hogy megteszik a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Foltányit „aknamunkával” vádolta, s kijelentette: miután adóhivatali eljárás folyik ellene, nem engedik be a gyár területére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.