Társadalmi vállalkozásfejlesztés

Augusztus végén a NESsT és a Citibank győzteseket hirdetett az üzleti szférában megszervezett 2011/2012. évi Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A verseny célja az üzleti szférában működő társadalmi vállalkozások fejlődésének elősegítése.

A NESsT meghatározása szerint a társadalmi vállalkozások kritikus társadalmi problémák megoldására jönnek létre. A társadalmi vállalkozások az üzleti szférában termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek egy konkrét társadalmi probléma megoldására, mint például a hátrányos helyzetű egyének munkához jutásának támogatása vagy környezetvédelmi célok megvalósítása. A NESsT és a Citibank a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő három kisvállalkozást jutalmazta összesen 20 ezer dollár értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk továbbépítéséhez. Ezenfelül mind a három vállalkozás jogosulttá vált a NESsT portfólión belül egy egyéves időtartamra szóló üzleti tanácsadásra és tréningre, amelynek értéke egyenként meghaladja az 5 ezer dollárt. A program folytatódik: a 2012/2013. évi verseny 2012 őszén kerül meghirdetésre. A díjazott – finanszírozásban és egyéves üzletfejlesztésben részesülő – vállalkozások: Alko-soft Bt. (Budapest) –díj: 8 ezer dollár: az Alko-soft elsősorban látássérült magánszemélyeknek és kisvállalkozásoknak kínál megoldást informatikai problémáikra. A Házikence Tanoda Kft. (Budapest) – díj: 6 ezer dollár: a Házikence Tanoda komplex tréningeket kínál természetes kozmetikumok készítéséről. Matyodesign (Tard) – díj: 6 ezer dollár: a társadalmi vállalkozás hagyományos matyómintákkal díszített, kézi hímzésű, mindennapi használatra is alkalmas, korszerű ruházati termékeket tervez és készít.

MATYODESIGN:KARRIER ITTHON ÉS KÜLHONBAN

A matyodesign 6000 USD támogatást nyert társadalmi vállalkozása fejlesztésére. „2011 áprilisában testvérpárként indítottuk el vállalkozásunkat, melynek keretében Tardon élő tősgyökeres asszonyok autentikus matyó hímzéseket készítenek modern, mindennapi viseletre alkalmas ruhákra – mondja Váczi Borbála, az alapítók egyike.

– Az eleinte kizárólag webshop formájában működő matyodesign 2011 szeptemberében bemutatóteremmel, illetve 7 hazai és 2 külföldi viszonteladóval bővült. Jelenleg a tardi asszonyoknak jelent munkát a matyodesign, de létrehozunk Tardon egy műhelyt, ahol a későbbiekben bármely érdeklődőnek biztosítunk lehetőséget a tanulásra. Bízunk benne, hogy a faluban élő fiatalok számára szemléletváltó erejű az új műhely létrehozása.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.