Örökbe fogadott diákok

Minden rosszban van valami jó – állítólag. Ezzel az Igazgyöngy Alapítványcsapata aligha értett egyet még néhány hete, amikorkiderült, hogy nem kapják meg a hátrányos helyzetű gyerekek művészetoktatási képzéséhez szükséges kiegészítő állami támogatást.

Aztán mégis igaz lett a mondás: a hírre több száz magánszemély azonnal jelezte, hogy rendszeres támogatásukkal segítenek a diákokon.

L. Ritók Nóra és munkatársai kiszámolták, hogy havi 1500 forintos támogatásból meg tudják oldani a nehéz sorsú gyerekek további képzését. Az állami támogatás, amit a nemrég zárult pályázaton nem nyertek el, a hátrányos helyzetű gyerekek térítési díjához járul hozzá, az ő szüleik ugyanis nem tudnak értük fizetni. Hiába jelenti az Igazgyöngy a tehetséges, szegény, Berettyóújfalu környéki diákok számára az egyetlen kitörési pontot a szomorú hétköznapokból.

Ismeretlen ismerősök

Támogatás nincs, hiába bizonyított az Igazgyöngy Alapítvány, hiába nyerik diákjai sorra a hazai és külföldi rajzpályázatokat, hiába lett tananyag a módszerük, hiába működik a módszerük más térségekben, alapítványi iskolákban is jól, L. Ritók Nóra csapata megmagyarázhatatlan okból könnyűnek találtatott ama bizonyos rostán. Ehelyett meghirdették örökbefogadási akciójukat, ami várakozáson felüli sikert aratott.

– Akkor kezdtem reménykedni, hogy összejön a szükséges összeg, amikor 300 gyerekünk támogatására megérkezett az ígéret ismerős és ismeretlen felajánlóktól – mondja L. Ritók Nóra, akit a jelképes örökbefogadási akció megerősített abban, hogy igenis van értelme folytatni, mert munkájukat rengetegen elismerik, még ha nem a legfelsőbb szinteken is.

Az igazgyöngyösök munkája ráadásul több mint művészetoktatás, a képzésekre járó gyerekekkel kapcsolatban jelentős szociális munkát, családgondozást is végeznek. A kilátástalan helyzetű családokban, ahol a munkanélküliség immár többgenerációs jelenség, óriási eredmény, hogy a szülők is látják értelmét a gyerek iskolai nevelésének. A minden téren hátrányból induló növendékek számára meg életre szóló élmény, hogy valamiben tehetségesnek bizonyulnak, és tehetségüket elismerik.

Az Igazgyöngy által kidolgozott esélyteremtő modell eredményessége megkérdőjelezhetetlen. Ráadásul bárki számára érthető, nyomon követhető.

Kevésből sokan

– Vannak, akik néhány száz forinttal tudnak segíteni, de mindenképpen segíteni akarnak, hogy a gyerekeink ne maradjanak ki a művészeti oktatásból. Vannak, akik névvel vagy anonim módon ajánlják fel támogatásukat, illetve névtelenül küldik a pénzt, és vannak szép számmal támogatóink között pedagóguskollégák is.

Az Igazgyöngy Alapítvány művészeti képzésein összesen 470 hátrányos helyzetű gyerek vesz részt a Berettyóújfalu környéki, rendkívül szegény térségből. Az iskola 2006-ban aláírt közoktatási megállapodása még csupán 304 diákra szólt, az időközben megnövekedett létszámra kompenzálást sosem kaptak, az alapítvány az elmúlt öt tanévben mindvégig igyekezett a kisebb létszámra kapott keretből fedezni a kiadásokat. Pályázatok mindig vannak, de bérre és járulékokra nem lehet pályázni. Az iskola 30 millió forintos éves működési költségéből 10 millió forint a támogatás.

A szükséges kiadások köréből a 45 kilométeres körzetben utazgató pedagógusok útiköltségét sem lehet kihúzni, és folyamatosan költeni kell az órákon elhasznált eszközökre, anyagokra is. Diákjaik nagy részének még iskolatáskája sincs, de nem is lenne mit belepakolni, mert még ceruzáik sincsenek, és tízórait sem tud az édesanyjuk csomagolni, sosem kapnak olyan házi feladatot, hogy másnapra hozzanak vízfestéket vagy zsírkrétát vagy bármi egyebet az órára, mint más iskolások. Ilyesmit azon a tájon felesleges lenne kérni, a gyerekek örülnek, ha egyáltalán cipő van a lábukon.

Megmozdultak a civilek

Az Igazgyöngy örökbe fogadott diákjainak létszámát, illetve a támogatókét lehetetlen pontosan megmondani, mert az napról napra nő (lapzártánkkor 570 tanuló). Az alapítvány kapcsán számtalan helyen megmozdultak a civil közösségek, hogy iskolaszereket gyűjtsenek az igazgyöngyösöknek a tanévkezdésre.

Az már biztos, hogy a tanévet minden gyerek elkezdhette az Igazgyöngy óráin, és az alapító most már messzebb is mer tekinteni: reméli, hogy eredményeik és támogatottságuk előbb-utóbb a döntéshozókat is meggyőzik arról, hogy jó úton járnak, és az állam támogatására is érdemesek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.