Dióhéjban

Hangszer gyermekeknek

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat felhívással fordul a közönséghez. Mottója: tehetséges gyermekek és fiatalok támogatása használt hangszerrel. A felhívás szerint: „Van olyan hangszere, ami otthon porosodik a sarokban, esetleg a gyermeke kinőtte az eddigi hangszerét? Kérjük, ajánlja fel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat részére, hogy tehetséges, rászoruló gyermekek és iskolai zenekarok a Gyermekmentőn keresztül hozzájuthassanak a számukra szükséges hangszerekhez. Egyúttal várjuk olyan gyerekek, iskolai zenekarok jelentkezését, akiknek hangszerre lenne szükségük”. A felajánlásokat „Hangszer a gyermekeknek” jeligével lehet elküldeni 2012. október 31-ig az ngysz@gyermekmento.hu e-mail címre, vagy postán a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat címére: 1066 Budapest, Teréz krt. 24.

Kiút hajléktalanoknak: Van esély!

„A hajléktalan emberekkel kapcsolatosan általános az a sztereotípia, hogy segélyből és koldulásból tartják fenn magukat. A számok azonban mást mondanak: rendszeres vagy alkalmi munkából él 27 százalékuk, nyugdíjból 23 százalékuk, guberálásból, gyűjtögetésből 9,9 százalék. Mindössze 20 százalékuk kap valamilyen segélyt, és 2 százalékuk tartja fenn magát koldulásból. A Van Esély Alapítvány – pályázati rendszerben, egyszeri 50-100 000 Ft-os közvetlen támogatással – segíti azokat a hajléktalan embereket, akik azért küzdenek, hogy kikerüljenek a hajléktalanság útvesztőjéből. Azt szeretnénk elérni, hogy minden hajléktalan ember, akinél ez lehetséges – a saját maga és az egész magyar társadalom érdekében – valamilyen aktivitáson keresztül segíthessen magán, kiutat találhasson helyzetéből, és nem mellékesen: álljon át az adóforint-felhasználók közül az adóbefizetői oldalra” – mondja Tatár Babett, az alapítvány vezetője. A Van Esély Alapítvány az Erste Alapítvány 2011-es társadalmi integrációs pályázatának egyik magyarországi díjazottja.

A Törődés Napja

Udvarfelújítással és játszótérépítéssel zárult a tanév első hete az újpesti Erzsébet Utcai Általános Iskolában. A Budapest Bank több mint 200 önkéntese több mint 800 önkéntes munkaórával járult hozzá az élhetőbb iskolai környezet kialakításához, emellett a bank és anyavállalatának alapítványa, a GE Foundation az elmúlt két év során mintegy 3 millió forinttal támogatta az intézmény fejlődését. Az önkéntesség a Budapest Bank társadalmi felelősségvállalásának meghatározó eleme. A bank több mint tíz éve rendezi meg minden évben kétszer – tavasszal és ősszel – a Törődés Napja nevű önkéntes akciósorozatát. Az önkéntes munka mellett a bank a rászorulóknak további segítséget is nyújt: két legnagyobb önálló alapítványa – a Budapest Bank Budapestért és a Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért Alapítvány – az elmúlt több mint 20 évben mintegy 3500 nyertes pályázót részesített összesen több mint 800 millió forint vissza nem térítendő támogatásban.

„Össz-Hang a Radnótiért”

A tavasszal nehéz helyzetbe került ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola szülői és öregdiák-közössége összefogást hirdetett, melynek eredményeképpen az elmúlt tanévben színvonalas rendezvények bevételéből támogatták az intézmény alapítványát. Hagyományteremtő céllal az idén is lesznek olyan, a nagyközönség számára is nyitott programok, amelyek látogatásával bárki segítheti az iskolát. Önként jelentkező fellépőkből nincs hiány, novemberre már szerveződik egy zenés irodalmi est, szeptember 28-án este 6 órakor pedig igazán különleges élményben lehet része minden zenebarátnak. Az iskola dísztermében közös koncertet ad a Tutta Forza ifjúsági zenekar és a Parafónia zenekar. A Tutta Forza 8 éve alakult a Kőbányai Zeneiskola növendékeiből. A zenekar vezetői négy évvel ezelőtt különleges felkérést kaptak a KÖSZI vezetőjétől: rendezzenek közös koncertet a Parafónia zenekarral, amelyben értelmi sérült gyerekek muzsikálnak. Az egyesület alapítói 1997-ben olyan szülők voltak, akik sérült gyermekeket neveltek, közös hittel abban, hogy a zene szebbé teszi gyermekeik életét. Az egyesületnek kb. 40 értelmi sérült tanulója van. Európa több országában koncerteztek már, sőt közösen szerepeltek többször is a Budapesti Fesztiválzenekarral.

Tűzgyújtó Konferencia Budapesten

Aki tüzet gyújt, tovább adhatja a lángot – ebben elkötelezetten hisznek a konferencia létrehozói. A társadalom javára válik, ha a különböző korú, kultúrájú, szakmai hátterű emberek képesek együtt irányítani és alakítani szervezeteik és a közösségük jövőjét. Az ország első Tűzgyújtó konferenciáján a közönség is aktívan bekapcsolódhat a beszélgetésbe. A „tűzgyújtók”, vagyis az előadók megmutatják a résztvevőknek, hogy ha változást szeretnének a szűkebb vagy tágabb környezetükben, akkor nem kell másokra várniuk. Kapcsolatokkal, inspirációval és használható tudással tudják őket segíteni az ehhez vezető úton. Aki elmegy az október 3-án megrendezésre kerülő fórumra, inspirációt kaphat a közreműködőktől és a többi résztvevőtől, hogyan lehet hétköznapi emberként megkérdőjelezni a megváltoztathatatlant, és túljutni az elakadásokon formális hatalom és felhatalmazás nélkül is. (Regisztráció és további információ: http://commonpurpose.org.hu/tuzgyujto)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.