Vészesen fogy a támogatás

A központi régióban már bezárta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kombinált mikrohitel pályázatot, ugyanis az igények jóval meghaladták a keretösszeget. Több mint 2518 cég adott be pályázatot, amelyekben 14,5 milliárd forint vissza nem igényelhető támogatást kértek. Eddig 1600 cég nyert 9,4 milliárd forintot, a kifizetett összeg pedig 1,4 milliárd forintnál tart. A régióban összesen 9,59 milliárd forintot tud szétosztani az NFÜ. A másik hat régióban több mint 6000 pályázó 34,9 milliárd forintra tartana igényt, közülük eddig 3700 vállalkozásnak ítéltek meg 20,2 milliárd forintot, a kifizetések pedig 3,3 milliárd forintnál tartanak. A kombinált mikrohitel esetében a vissza nem térítendő támogatáshoz visszatérítendő kölcsön is kapcsolódik. A cégek maximum 10 millió forint támogatást kaphatnak, a hitelplafon pedig 20 millió forint. A közvetítők 9 százalékos teljes hiteldíjmutató mellett adják a hitelt, ezek kizárólag vállalkozásfejlesztési alapítványok, nem hitelintézeti tulajdonú pénzügyi vállalkozások.

Jelenleg a hazai vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, ugyanez az arány a fejlett országokban 15-20 százalék. Piaci körülmények között még azok a mikro-, kis- és középvállalkozások is nehezen jutnak kölcsönhöz, amelyek hitelképesek lennének. A bankrendszer ugyanis nem szívesen foglalkozik a kis összegű hiteligényekkel, de a cégek is nehezen tudják teljesíteni a bankok biztosítékelvárásait. A kombinált mikrohitel ezeket a problémákat próbálja áthidalni, állami garanciavállalással erősítve a cégek pozícióját.

A rendszerben a pénzügyi közvetítők állnak kapcsolatban a végső kedvezményezett mikro- és kisvállalkozásokkal; ők végzik a hitelkérelmek befogadását, elbírálását, a szerződéskötéseket (a támogatás és a hitel esetében is), a folyósítást, illetve a hitelszámlák kezelését. A pénzügyi közvetítők viselik az általuk folyósított hitelek kockázatát. Elvileg 30 nap alatt lebonyolódik a folyamat, de 50-60 napig is húzódhat, ha nincs rögtön rendben az összes benyújtott dokumentum.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.