Indul a versenypiac

Nyolc évet kapott a kormánytól a Magyar Posta: a héten elfogadott törvényjavaslat szerint az állami vállalat 2020 végéig nem kap versenytársat az egyetemes postai szolgáltatások piacán. A normál és számlalevelekért azonban januárban indul a verseny. A kormány elfogadta a postai szolgáltatásokról szóló törvényjavaslatot, az Országgyűlés így a közeljövőben megkezdheti a tervezet megvitatását – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca közleménye szerint az új szabályozási kereteknek a magyarországi postapiaci nyitás végső határidejéig, legkésőbb 2013. január 1-jén hatályba kell lépniük. A jogszabály rendelkezései azt is biztosítják, hogy az egyetemes postai szolgáltatások az ország valamennyi lakosának elérhetők legyenek. A szabályozás új szolgáltatók számára is megteremti a lehetőséget arra, hogy meghatározott feltételeknek megfelelve, részesedést szerezzenek az 50 gramm alatti levélküldemények, például a normál levelek, számlalevelek piacából.

A hivatalos iratokra vonatkozó ajánlott postai szolgáltatások nélkülözhetetlenek a közigazgatás és az igazságszolgáltatás zavartalan működéséhez, a bírósági vagy közigazgatási eljárások eredményes lebonyolításához. Az egyetemes szolgáltató közreműködése az NFM szerint garantálja, hogy az ország minden állampolgára lakóhelyétől függetlenül ezeket is a megfelelő minőségben és megkülönböztetéstől mentesen vehesse igénybe. A Magyar Posta ezért megőrzi kizárólagos jogát e szolgáltatások nyújtására.

A tervezetben meghatározott piacokon működő szolgáltatók befizetéseiből az egyetemes szolgáltatás okozta veszteségek csökkentésére kompenzációs alap jöhet létre. A postai ágazat piacfelügyeletét ellátó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feladatköre a tervezetben foglaltak alapján kibővül a feladatainak ellátásához szükséges jogszabályok megalkotásával és az egyetemes szolgáltatás finanszírozásához kapcsolódó ellenőrzési hatáskörrel.

Becsületszóval úszták meg a GVH-eljárást

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint hiányosan tájékoztatta a Magyar Posta az ügyfeleit arról, hogy a postafiókokban történő bankkártyahasználat készpénzfelvételnek minősül, s jelentős extra költséggel jár. A posta vállalta, hogy a szóbeli felvilágosítást írásos figyelemfelhívással is kiegészíti, s kommunikációjában mindkét esetben utal arra, hogy a postai bankkártyás tranzakciók díja eltérhet a szokásos készpénzfelvételi díjtól. A GVH erre tekintettel megszüntette az eljárást, ám a kötelezettségek teljesítését a GVH utóvizsgálatban ellenőrzi. (B. Z.)

A levél is jó üzlet
A levél is jó üzlet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.