Európa lassítja a világ kereskedelmének bővülését

Az eddig várt 3,7 százalék helyett csupán 2,5 százalékkal bővül az idén a világkereskedelem, ez az utóbbi húsz év átlagának még a felét sem éri el – közölte frissített becslését pénteken a Kereskedelmi Világszervezet (WTO).

 A lassulásért elsősorban a recesszióhoz vezető európai adósságválság a felelős. Az áprilisban készített, jövő évre vonatkozó előrejelzésüket is felülírták: e szerint 2013-ban lassú növekedés indul, ennek eredményeként a globális kereskedelem értéke 5,6 helyett csak 4,5 százalékos lesz.

Ráadásul Pascal Lamy WTO-vezérigazgató szerint a prognózis adatait lefelé mutató kockázatok terhelik, azaz elemzőik az optimista forgatókönyv szerint dolgoztak. Úgy gondolták, hogy az eddig már meghozott uniós döntések elegendőek lesznek az euró övezet egyben tartásához és hogy az Egyesült Államokban a pártoknak közös akarattal sikerül stabilizálniuk a költségvetést, így elkerülhetőek lesznek a gazdaság lassulását kockáztató súlyos megszorítások és adóemelések.

A WTO 2,1 százalékos idei és 2,4 százalékos jövő évi világgazdasági növekedéssel számol. Tegnap az Euró pai Unió nyilatkozatban üdvözölte, hogy Oroszország 18 év után WTO-taggá vált. Tavaly az EU 108,4 milliárd euró értékben exportált Oroszországba, és 199,5 milliárd euró értékben importált onnan.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.