A hatósági ár mellett a szabályozó

Folyamatosan csökken az energiahordozók iránti honi kereslet. A hatóság a lakossági tarifák állami meghatározása mellett különböző beruházásokban látja az árcsökkenés biztosítékát. Mások szerint viszont ezek éppenséggel emelik majd a tarifát.

A lakossági közműdíjak tekintetében továbbra is szükség van a hatósági árak fenntartására - vélekedett a Napi Gazdaság Átalakuló Energiapiac című tegnapi konferenciáján Tilesch Péter, a Magyar Energia Hivatal (MEH) Villamosenergia- és Távhő Felügyeleti és Szabályozási főosztályvezetője.

A lakosság által még tolerálható energiaárakra van szükség, amely azonban elfogadható megtérülést biztosít az ellátó cégek számára - tette hozzá. E tekintetben kedvezőnek nevezte a cseh, szlovák és magyar áramtőzsdék összekapcsolását és a megújulós termelők támogatási rendszerének jövő év első felében várható átalakítását.

A földgázár kapcsán a minél több gázvezeték kialakítását tartotta szükségesnek. (Ennek kapcsán a szót kérő Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató vezetője kétségét fejezte ki aziránt, hogy az így elérhető árcsökkenés arányban áll-e a vezetékek bekerülési költségével.)

Tilesch Péter emlékeztetett, hogy 2011 óta a távhő-, 2013-tól pedig a vízdíjak megállapítása is a MEH hatáskörébe tartozik, és várhatóan a szemétdíjak vizsgálata is hozzájuk kerül.

A 2008-as gazdasági válság után csökkentek a magyarországi villamosenergia-igények - emlékeztetett Gerse Károly, az MVM Magyar Villamos Művek vezérigazgatói tanácsadója. Tavaly ugyan tapasztalható volt némi növekedés, de az idei fogyasztás ismét csökkenésbe hajlik - tette hozzá. Az árak emelkedése, az egyre bővülő energiahatékonysági intézkedések, illetve amiatt, hogy a közeljövőben nem várható nagy energiaigényű fejlesztés átadása, várakozásai szerint egyelőre nem számít az energiafogyasztás felfutására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.