Ki ad enni az éhezőknek?

Világszerte élelmiszerár-robbanást okozott az időjárás. A FAO és a világbank kerüli a globális élelmiszerválság kifejezést, de a jelentéseikből kiderül: az áremelkedés válsághelyzetet okoz a legszegényebb régiókban. A súlyos aszály Magyarországot is érintette, megtörténhet, ami eddig sosem: Lengyelországból importálhatunk kukoricát.

Az élelmiszerár-emelkedések miatt tüntettek néhány napja a palesztin területeken, és hasonló utcai megmozdulások voltak másutt is. A drágulás miatti társadalmi elkeseredés pár éve éhséglázadásokat indított a harmadik világban. Most újabb rekordmagasság felé közelíthetnek a globális élelmiszerárak, és ezt már tudni lehetett, amikor a nyár közepén tragikus képek érkeztek az Egyesült Államokból: kiszáradt búzamezők, üresen csörgő kukoricások. Az aszály elpusztította a termés nagy részét.

Szomját oltó földműves az indiai Pandzsábban
Szomját oltó földműves az indiai Pandzsábban

Hasonló csapás érte Európa keleti felét, így Magyarországot is. Az idén viszont az orosz hatóságok megtiltották a gabonakivitelt, és ez érzékenyen érintheti a közép-ázsiai országokat is. Kazahsztán, a térség egyetlen jelentős gabonatermelője is rossz termést jelzett. Az aszály okozta rossz termés áremelkedésben jelentkezik: a kukorica ára a világpiacon 25 százalékkal emelkedett a nyáron, a szójáé 17 százalékkal. Csak a rizs ára csökkent négy százalékkal, de a világ élelmiszerárainak mozgását jelző index tízszázalékos növekedést mutat. A tendencia még jobban sújtja az afrikai országokat. Mozambikban a kukorica ára 113 százalékkal nőtt, más helyi gabonák, így a cirok ára is megduplázódott. Rossz volt a termés Indiában is búzából és kukoricából – ott negyvenszázalékos áremelkedést jeleztek.

Az élelmezéssel foglalkozó világszervezet, a FAO és a világbank kerüli a globális élelmiszerválság kifejezést, de a jelentéseikből kiderül: az áremelkedés válsághelyzetet okoz a legszegényebb régiókban. 2008-ban, amikor több országban éhséglázadás tört ki, a gabonaárindex 238 volt, 2012 augusztusában pedig 260-ra nőtt, ami közelíti az eddigi 270-es csúcsot.

Jelentős élelmiszer-drágulást, akár az árak megduplázását is lehetségesnek tartja Ladó Lóránt. A gabona-nagykereskedelemmel foglalkozó Granaco cég ügyvezető igazgatója szerint minden jel arra mutat, hogy a rossz időjárás egész régiónkban emelni fogja a gabona és az olajos magvak árát és következésképpen a hús- és tejtermékekét is.

Ha ez nem következik be, úgy az állattenyésztők képtelenek lesznek takarmányt venni, telepek zárhatnak be, kisebb lesz az állatállomány. Legalábbis addig, amíg a magasabb árak hatására meg nem fordul a tendencia.

Ladó emlékeztet: mára a mezőgazdasági árukkal való kereskedelem is globális lett: hatásai azonnal érzékelhetőek Magyarországon is. Az idén több nagyon kellemetlen egybeesés volt. A déli féltekén, ahol fél évvel korábban aratnak, rossz volt a termés. Az Egyesült Államokban a szárazság elpusztította a kukorica nagy részét, pedig korábban rekordmennyiségre számítottak. Az aszály érintette Európa déli sávját: Északkelet-Olaszországot, Horvátországot, Magyarországot, Szerbiát, Romániát, Ukrajnát és Oroszországot. E két utóbbi állam az utóbbi évtizedben szintén exportőr lett, jelentős árbefolyásoló potenciállal rendelkezik gabonából és olajos magvakból is. Ez a kiesés – mutat rá Ladó Lóránt – már a világpiacot érinti, és a világméretű árakat, amelyet azon országok különösen érzékelnek, amelyek csupán vásárlók, de nem termelők, mint például a Közel-Kelet államai. A szárazságot megúszta Nyugat-Európa és Lengyelország. Utóbbiban olyan jó a termés, hogy a magyar piacra lengyel kukorica, árpa kerülhet; erre korábban nem volt példa.

A gabonakereskedő azt mondja, ma már a legkisebb hazai termelő is tisztában van a pillanatnyi tőzsdei árakkal, s érvényesíti az eladáskor. Sok „játékra” nincs lehetőség ezen a világpiacon, Kína például „immúnis az áremelkedésekre”: Ladó szerint bármilyen árat megfizet például a szójáért. Az élelmiszerek és a takarmányok áremelkedése tükrözi a világ tendenciáit: a kínaiak magasabb életszínvonala miatt több húst fogyasztanak, több takarmányra van igény, világszerte emelkednek az árak – jegyzi meg. Ugyanakkor nem gondolja, hogy hosszan tartó élelmiszerválsággal állnánk szemben: a déli félteke nagy termelői (Brazília, Argentína, Ausztrália) növelték a vetésterületeket már csak a magasabb árak miatt is. Ez könnyíthet is a helyzeten, ha nem jön közbe rossz időjárás –mondta lapunknak a szakértő.

A nemzetközi szervezetek igyekeznek javítani az élelmiszer-termelés állapotán, színvonalán a legszegényebb országokban, de a tendencia nem változott: az alapvetően mezőgazdasági területek a gazdag ipari országok élelmiszer-támogatására szorulnak. A helyzet nem lett jobb, mint négy éve. A népességrobbanás és a városiasodás is folytatódik. Olyan gyors fejlődésnek indult igen népes államok, mint Kína és India élelmiszer-behozatalra szorulnak. Ezekben az országokban a javuló életszínvonal miatt egyre több hús fogy, következésképpen nő a takarmányigény. A válság tehát fenyegető: a gazdag és gazdagodó övezetek elviselik a drágulást, viszont a szegény országokat fokozottan sújtja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.