Újabb ütközet elé néz Simor

Tovább vágja a kamatot e havi ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa – ebben szinte kivétel nélkül egyetértenek a lapunk által megkérdezett elemzők. Van, aki ezt azzal indokolja, hogy van rá tér, mások pedig úgy ítélik meg, hogy a múlt havi csökkentés mértéke, a 25 bázispont önmagában értelmetlen, ha most nem követi további mérséklés.

Akad olyan szakértő, aki szerint a kormány akarata tükröződött az augusztusi döntésben, ezért nem lenne meglepő, ha most is hasonló eredményre jutna a tanács. Abban is egyetértés van, hogy a kamatvágást – amellyel 6,50 százalékra mérséklődne a ráta – újra a négy, az Orbán-kormány alatt delegált külsős tag szavazhatja meg, velük szemben a három belsős (vagyis a jegybank elnöke és az alelnökök) a tartásra fog voksolni.

Egyes vélemények szerint az augusztusihoz hasonló döntésnek most még nehezebb lenne megágyazni, mint a múlt hónapban. Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptemberben jelenik meg az MNB soros inflációs jelentése, amelyben várakozása szerint szaporodni fognak a felfelé mutató inflációs kockázatok. „Gondoljunk például az üzemanyagok vagy az élelmiszerek áremelkedésére” – világított rá, mely termékek esetében kell számolni magasabb árakkal az előttünk álló időszakban. A kamatemelés mellett szavazóknak tehát e dokumentum ismeretében kell majd megalapozott érvekkel előállniuk.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője is úgy látja, hogy egy ideig nem kerül látótéren belülre az inflációs cél (három százalék) elérése, a szakértő szerint még 2014-ben sem teljesül ez a cél. Ezzel együtt azt gondolja, hogy akár csökkenteni is lehet még a kamatot. – Az inflációs célkitűzésből nem következik, hogy a kamatszinten nem lehet változtatni, ráadásul az inflációs folyamatokban meghatározó tényezőkre, mint az adó, az élelmiszer vagy az üzemanyag, a monetáris politikának úgysincs ráhatása – fejtette ki álláspontját Török Zoltán.

Az eddigiekből kirajzolódik, hogy a másfél hét múlva esedékes kamatdöntés és annak indoklása az előzmények ismeretében egyfajta hitelességi próbája lesz a testületnek. Amennyiben igazolódik az elemzők várakozása, akkor Simor András egymást követő két alkalommal maradna alul véleményével a tanácsban. A jegybankelnök tegnap a Portfolio.hu és az Index internetes portált választotta szakmai véleménye közlésére, mások mellett a monetáris tanács külsős tagjainak is üzenve. Az interjúkból az volt kiolvasható, hogy nehezen akceptálja az augusztusi kamatdöntést, szakmailag elhibázottnak tartja, a célját – a hitelezés fellendítését – szerinte nem fogja elérni, ugyanakkor káros az inflációs folyamatok kezelésére.

Ezek után nem lehet kérdéses, hogy egy újabb kamatcsökkentés csak felerősítené a szakmai vitát a testületben. Nyilvánvalóvá válna, hogy a jegybank célrendszere átértékelésre, felülvizsgálatra szorul. Ez Simort is új helyzet elé állítaná, egy olyan testületi döntést kellene ugyanis képviselnie a nyilvánosság előtt, amellyel szakmailag egyáltalán nem ért egyet. A szakértők azonban nem hiszik, hogy emiatt felvetődne benne a lemondás gondolata. „Nincs abszolút igazság, s azt sem lehet állítani, hogy az újabb kamatcsökkentés felrúgná az MNB törvényi kötelezettségeit” – mondja Török Zoltán. Bebesy Dániel szerint sem történne rendkívüli: négy ember másként vélekedik, mint az elnök. Egy név nélkül nyilatkozó, a jegybanki működést alaposan ismerő szakértő pedig azt mondja, nem Simornak, hanem a külsős tagoknak kell számolniuk a reputáció elvesztésével, ha ész nélkül folytatják a kamatcsökkentést. A piac tisztában van a felállás sajátosságaival, valójában korábbra várta a külsősök „előretörését”. „Kérdés, ezek a tagok meddig gondolják ezt vállalhatónak” – tette hozzá a szakember.

Simor András és Rogán Antal „egyeztet” az Országgyűlés gazdasági bizottságának júliusi ülése előtt
Simor András és Rogán Antal „egyeztet” az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülése előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.