Mi lesz a nagycsaládosok nyugdíjával?

Számításaink szerint elsősorban a nagycsaládosok életén könnyítene a KDNP által szorgalmazott javaslat, amely a fel nem használt adókedvezményt engedné „jóváírni” a fizetendő járulékoknál. A kormány fogadókésznek mutatkozott erre, de nyomatékosította, hogy 2014 előtt szó sem lehet a kedvezmény kiterjesztéséről, az ugyanis 48 milliárd forinttól fosztaná meg a büdzsét.

A parlament őszi ülésszakának kezdetekor újra napirendre került a családi adókedvezmény bővítése. A KDNP hónapokkal ezelőtt tett már erre javaslatot, de a politikai holt szezonban a kezdeményezés nem kapott nagy visszhangot. Pálffy István, a kormánypárt képviselője aztán a hét elején parlamenti felszólalásában visszatért a javaslatukra, amely szerint azok a gyermekes családok, ahol a keresők nem tudják maradéktalanul kihasználni a családi adókedvezményt, annyival kevesebb járulékot fizessenek, amennyi a kedvezményből megmaradt. A párt számításai szerint ez éves szinten nagyjából 30-35 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetésnek.

Ami a büdzsé szempontjából nem jelentős összeg, a kedvezmény méretét tekintve viszont az. A hatályos jogszabály adóalap-kedvezményt ad, egy és két gyermek esetén 62 500 forintot, három és több gyermeknél 206 500 forintot, minden gyermek után. Ez azt jelenti, hogy két gyermekig havi 10 ezer forinttal, a nagyobb családoknál pedig 33 040 forinttal lehet mérsékelni gyermekenként a fizetendő adót. Kiindulva a 220 ezer forintos bruttó átlagkeresetből, nyilvánvaló, hogy a fel nem használt, a járulékokra átvihető adókedvezmény elsősorban a nagycsaládokban keletkezhet, ám ők a keresők táborának mindössze hat százalékát teszik ki a KSH adatai szerint.

Ehhez képest a kormány még nagyobb költségvetési hatással számol, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, Cséfalvay Zoltán szerint 48 milliárd forint esne ki a büdzséből a javaslat megvalósítása esetén. Ezért 2014 előtt nem is tartják megvalósíthatónak a KDNP ötletét. Pedig 48 milliárd forint általában előbányászható a büdzséből. – A munkahelyvédelmi akcióterv forrásainak megteremtése most a legfontosabb a kormány számára – hívta fel a figyelmet Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

– A különbség a kormány és a KDNP számításai közt részben a rendelkezésre álló adatokkal magyarázható, a szaktárca nagyobb adatbázisból tud dolgozni, mint mi – mondta lapunknak Pálffy István. A KDNP képviselője szerint abban is eltérnek a számítások, hogy míg a párt 2011-es adatokkal dolgozott, a kormány a 2014-re kivetített állapotokat vette figyelembe, vagyis azt, hogy addigra több gyermek lesz, akik – ha folytatódik az eddigi tendencia – főleg a nagycsaládokban születnek. Pálffy István szerint akár 60 ezerrel több gyermek születhet 2014-ig, mint amennyi a 2011-ig tartó időszak születésszámai alapján várható volt. – Valamint az akkori bérszintek is nyilvánvalóan nagyobbak lesznek a mostaninál – tette hozzá a politikus.

Megválaszolásra vár még, hogy miként számolják el a társadalombiztosítási jogviszonyban a járulékalapból adódónál kisebb befizetett járulékot. A kormány tervei szerint a tb-ellátás – főleg a nyugdíj esetében – a befizetett összegtől válna függővé idővel, ezért a rövid távú előnyök (vagyis a magasabb havi nettó fizetés) később hátránnyá válhatnak (az alacsonyabb nyugdíj miatt). Pálffy István szerint ezt érdemes megvitatni, bár a párt álláspontja szerint nem sérülhet a kedvezményben részesülő családok jogviszonya, vagyis nem csökkenhet az ellátásuk. – Ezt a vitát le kell folytatni, ezt nem lehet megspórolni, ezért sem ragaszkodunk mindenáron ahhoz, hogy 2014 előtt, akár év közben vezesse be a kormány a kedvezmény kiterjesztését – jelentette ki lapunknak a képviselő, aki szerint a járulékokból leírható kedvezmény bevezetése egy lépés lenne a gyermekvállalás elismerése felé a nyugdíjrendszerben. – Ezt a vitát kinyitjuk – fogalmazott Pálffy István, utalva arra, hogy szakértői anyagokban már felbukkant ez a tétel, s a kormány részéről is érkeztek jelzések, hogy nyitott a nyugdíjrendszer ilyen irányú átalakítására.

Egy, illetve két gyermek esetében, átlagjövedelem mellett nem jelentene segítséget az elképzelés
Egy, illetve két gyermek esetében, átlagjövedelem mellett nem jelentene segítséget az elképzelés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.