Kiemelt státust kap a Kapuvári Hús

A tegnapi kormányülésen téma volt a Kapuvári Hús Zrt. helyzete – mondta Fazekas Sándor agrárminiszter a ma induló Coop Rallyt beharangozó sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva.

A társaságot, csakúgy mint korábban a Gyulai Húskombinátot, kiemelt státusú vállalattá minősítették, bár a két üzem esete eltér. A Kapuvári Húsnál még egy az előző kormány idejében vállalt MFB-garancia kapcsán felmerült a visszaélés lehetősége, ezért ennek kivizsgálását is kezdeményezték. Hogy mit is jelent a gyakorlatban a kiemelt státus, a miniszter azt mondta: figyelik a cég működését, s amennyiben elrendelnék a felszámolását, akkor az lehetőséget ad az állam számára a beavatkozásra, a munkahelyek megmentésére. Kérdésünkre, hogy a közeljövőben foglalkozik-e a kormány a Gyulai Húskombinát helyzetével, a miniszter azt mondta: A cég működése a tulajdonosok hatáskörében van, úgy tudom, a Gyulainak növekvő rendelésállománya van. (Mint arról beszámoltunk, a kormány két hete megtárgyalt egy a társaság megmentésére kidolgozott elképzelést, amely azMFB beszállásáról és milliárdos tőkeinjekcióról szólt, ám döntést végül nem hozott.)

Mindkét cég napi szintű finanszírozási gondokkal küzd, a Kisalföld tegnap már arról számolt be, hogy a Kapuvári Hús többhetes termeléscsökkenés után mostanra szinte teljesen leállt. – Régi motoros vagyok a cégnél, és volt már korábban is olyan, hogy heti három-négy napot termelt csak az üzem, s bár most a helyzet rosszabb, de teljes leállásról nem beszélhetünk – mondta lapunknak Pászli Tibor. A gyár szakszervezeti vezetője, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének alelnöke azt nem árulta el, pontosan hányan és mennyit dolgoznak, csak annyit mondott, hogy jó ideje már nem teljes kapacitással működik az üzem. Emiatt a cég piacai is veszélybe kerültek: amennyiben a Kapuvári Hús nem képes a szállításait teljesíteni, konkurens vállalkozások azonnal lecsapnak a lehetőségre, ezért is lenne fontos a termelés fenntartása. Erről szerettek volna a cégvezetéssel egyeztetni, ám a közgyűlést szeptember 27-re halasztották, vagyis a dolgozók egyelőre semmi biztosat nem tudnak.

A szakszervezetnél ezért úgy határoztak, péntek délutánra a társaság székháza elé demonstrációt szerveznek. Pászli Tibor hozzátette: Értesülünk az ágazatról kormányzati szinten folyó tárgyalásokról, amelyek kapcsán merültek fel jó gondolatok. A gond az, hogy gyors cselekvésre lenne szükség, mert az idő előrehaladtával folyamatosan romlik a húsipari cégek, így a Kapuvári helyzete is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.