Milliárdok jönnek, milliárdok mennek

Megkérdeztük a nyolc legnagyobb bankot, mennyit kaptak az idén vissza a tavaly befizetett bankadóból, és mire számítanak, mennyivel csökkenhet az idei teher.

Az UniCreditnél elmondták, hogy 2011-ben 8,29 milliárd forint bankadót fizettek be, ezt a végtörlesztés nyomán alkalmazható levonások 6,05 milliárdra csökkentették. Most úgy számolnak, hogy az adóteher 2012-ben nem éri el a hatmilliárd forintot.

Az Erste esetében 13,45 milliárd forint volt a bankadó, ezt idén mind vissza is kapta – teljes egészében állampapírban. Az adóteher az idén alapból megint csak 13,45 milliárd lenne, ezt számításaik szerint 12-12,5 milliárdra tudják leszorítani a nem fizető adósok hitelének forintosításával. A banknál úgy kalkulálnak, hogy a hitelezés bővítésére vonatkozó feltételeknek az idén nem tudnak megfelelni, így ez nem csökkenti tovább a bankadót.

Az MKB-tól megtudtuk, hogy tavalyi 13,24 milliárd forint bankadójukat 2,09 milliárdra csökkentette a végtörlesztés után elszámolt veszteség. Az Erstéhez hasonlóan ez a bank is teljes egészében állampapírban kapta vissza a neki járó összeget – erősítették meg a kormányzati tájékoztatást. Az MKB-nál az előzetes adatok alapján úgy számolnak, hogy a változatlan mértékű bankadót alig 18 millió forinttal csökkenti a nehéz helyzetű adósok támogatása, míg a hitelezés alakulásával kapcsolatban egyelőre nem tudtak adatot adni a banknál.

A Budapest Banktól és a CIB-től megtudtuk, hogy a tavaly befizetett 4,7 milliárd, illetve 12 milliárd forintból 4,55 milliárdot, illetve 11 milliárd forintot kaptak vissza. Hogy az idén mennyivel csökkenthetik a különadót, azt nem tudták megbecsülni, a CIB-nél ehhez csak annyit tettek hozzá, hogy az idei fizetési kötelezettségük 0,7 milliárddal több lesz, mint a tavalyi volt, mert a végtörlesztés miatti tényleges veszteség 2012 február végéig kisebb lett, mint amit 2011 végén céltartalékolt a pénzintézet.

Az általunk megkeresett bankok közül az OTP-től, a K&H-tól és a Raiffeisentől nem kaptunk választ, de a pénzintézetek beszámolóiból kiderül, hogy a legnagyobbnak számító OTP a tavalyi 29 milliárdos befizetéséből 19,6 milliárdot, a K&H 15,9 milliárdból 15,3 milliárdot, míg a Raiffeisen a 11 milliárdos bankadóból 9,38 milliárd forintot igényelhet vissza – állampapírban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.