Gáz- és villanyárak: Nő is, csökken is a tarifa

Vizsgálja a kormány a legkisebb fogyasztású gáz- és áramfelhasználók tarifájának csökkentési lehetőségét – értesült lapunk. A módosítások a fűtési idényben léphetnek életbe, valószínűleg január elején.

A lakossági áram- és gázfogyasztókat az elképzelések szerint három – átlag alatti, átlagos és átlag feletti – csoportba sorolnák, s az átlag alattiak számára a jelenleginél alacsonyabb tarifát szabhatnak meg. Az átlagos fogyasztásúaknak e rendszer nem hozna változást, az átlagnál többet fogyasztók pedig kikerülhetnek a szabad áras rendszerbe. Ez gyakorlatilag áremelést, illetve sűrűbb árváltozásokat jelenthet. E csoport esetében felmerült az is, hogy megmaradnak a viszonylag védett „egyetemes” körben, de nőne a tarifájuk. Az ügy részleteit ismerők az árváltozás várható mértékét tíz százalék körülire teszik.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület 59. Vándorgyűlés Konferenciáján tegnap Tilesch Péter, a Magyar Energia Hivatal főosztályvezetője már valószínűsítette: a hivatal a kormánnyal feloszthatja a lakossági tarifákat oly módon, hogy a kevesebbet fogyasztók olcsóbb, a nagyobb felhasználók pedig a piacihoz közelítő tarifát fizessenek. Ismereteink szerint a döntést a „nonprofit közszolgáltatások” irányába tett lépésként tálalnák, mondván, a legkisebb fogyasztásúak ellátása így nyereségmentessé válna. Ennek ugyanakkor közgazdaságilag kevés alapja lenne, hisz a szektor átlagos árbevétele nem módosulna.

A részletszabályok kidolgozása még hátravan. Foglalkozni kell például a nagycsaládosokkal, akik értelemszerűen sokat fogyasztanak, de nem sorolhatók a módosabbak közé. A tervezetthez hasonló rendszer egyébként már létezik: az ipari fogyasztók állítólag jelentős terheket vállalnak át a lakosságtól, s bizonyos szintű lakossági fogyasztás felett ma is drágább a villany és a gáz. Azt, hogy a kormány alanyi jogon, majd rászorultsági alapon a költségvetésből csökkentse a lakosság gáz- és távhődíjait, az EU és az IMF megtiltotta. Ám a lakhatási támogatáson keresztül azok számára, akiket az önkormányzatnál rászorulónak nyilvánítanak, továbbra is megítélhetnek akár tarifakedvezményeket, pénzügyi vagy tárgyi segítséget. Ez a rendszer rugalmasabb, mint a korábbiak, igaz, kevesebben képesek igénybe venni. A nagycsaládosok számára ma is létezik mennyiségi kedvezmény, a védendő kategóriába sorolt háztartások pedig további könnyítéseket élvezhetnek.

A nemzetközi folyamatok ellentmondásosak: az olajár nő, de hosszabb idősávban inkább hullámzik. Csakígy a forint, amely erősödni is képes volt, de a dollár még mindig nem csökkent az árszabályozás által elismert 210-es szintre. A Gazprom az olajárak emelkedése miatt bizonyára drágítana, de a korábbiaknál valamivel engedékenyebbnek látszik. Ennek legnyomósabb oka az a versenyfelügyeleti eljárás lehet, melynek keretében az Európai Unióval kell szembenéznie a cégnek. A társaság bevételeinek akár tíz százalékát is érintheti egy büntetés. 

Valami csípi Barroso bizottsági elnök szemét, és Putyin sem felhőtlenül boldog (a kép 2011. február 24-én készült)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.