Az orosz követséghez vonulnának

– A Dunaferr munkavállalói jövő szerdán demonstrációt tartanak az orosz nagykövetségnél – mondta lapunknak az ISD Dunaferr Zrt. üzemi tanácsának és a Vasas Szakszervezet bizottságának elnöke a terveikről. Borbély Zoltán elmondta, azért ott, mert tudomásuk szerint a Donbass Ipari Szövetségen keresztül a vállalatban egy orosz bank a többségi tulajdonos. A figyelemfelhívó tiltakozás azon múlik, hogy a rendőrségtől megkapják-e a szükséges engedélyeket.

A szakszervezeti vezető beszélt a menedzsment képviselőivel tartott hétfői egyeztetésről is, amelynek témája a tervezett elbocsátás volt. A találkozón kérdéseket tettek fel a Lőrinci Hengermű kapcsán a csoporton belüli átadási árakról, mert nem látják tisztázottnak, hogy ezzel valóban megfelelően segítették a hatékonyságot. A kérdéseik egy része megválaszolatlan maradt. Éppen ezért az érdekvédők által erről készített számításokat szerdán átadják az igazgatóságnak, hogy a válaszokból következtetni tudjanak a menedzsment kalkulációira.

A tervezett elbocsátási tervekről –melyek Borbély Zoltán szerint csak a Lőrinci Hengermű, illetve a kisteherautós szállítások, a létesítményi tűzoltóság és a PR-tevékenység együttesen mintegy 300 fős állományát érintik, és kiszervezéséről van szó – ugyancsak szerdán adja át véleményét az üzemi tanács és a szakszervezet a cég vezetésének. Azért csak akkor, mert szeretnék kihasználni a törvény által biztosított lehetőséget a szakszervezetnek nyújtott válaszadás idejére, hiszen a szerdai időzítéssel a lehető legkésőbb indulnak meg a folyamatok, s így nyernek néhány napot azok a munkatársak, akiket végül elküldenek.

Az érdek-képviseleti elnök kifejtette: a leépítést egyelőre csak elképzelésként, a cég szándékaként kezelik, s nem konkrétumként, mert ezekről pontos döntést még nem ismernek. Az is igaz ugyanakkor, hogy a Dunaferr az illetékes munkaügyi hivatalnál már bejelentette a Lőrinci Hengerműnél tervezett csoportos létszámleépítést. Amit az érdekvédők nem tartanak megalapozottnak, mert azokat –szerintük – nem előzték meg gazdasági számítások.

A cég lehetséges állami megsegítésével kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni lapunknak az üzemi tanács első embere. Szakmai körök szerint erre nincs nagy esély. Hatalmas cégről van szó, nem lenne könnyű feladat egy komoly állami forrás megvédése az unió előtt.

Felröppentek olyan hírek is, hogy a leépítések csak a kezdetet jelentik, s a teljes hazai acélgyártás veszélybe kerülhet a közeljövőben. Erre úgy reagált Borbély Zoltán, hogy a társaságnál többféle változatot terveznek. Az egyik arról szól, hogy jövő július 1-jétől megállítanák a „folyékony fázist”, ami a nagyolvasztóból és az acélműből áll. Mindez lényegében az acéltermelés leállítását jelentené. Azt is vizsgálják, hogy mi változna, ha átépítenék a kohókat. A harmadik forgatókönyv pedig azt veszi alapul, hogy a kohókat a mostani technikai feltételek mellett üzemeltetnék tovább. A szakemberek a második és a harmadik megoldást tartják valószínűbbnek.

Fejlesztés is lesz

A világgazdasági válság okozta nehéz gazdasági helyzet miatt szükségessé vált létszámcsökkentéssel is együtt járó költségracionalizálás mellett jelentős fejlesztéseket valósít meg a következő két és fél, három évben az ISD Dunaferr – mondta el Várkonyi Zsolt a cégcsoport kommunikációs vezetője az MTI-nek. Tájékoztatása szerint ezt Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. vezérigazgatója közölte azon a megbeszélésen, amelyet az üzemi tanács és a reprezentatív szakszervezet képviselőivel tartott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.