Az állami mobilcég visszavág

A várakozásokkal szemben nem döntött a bíróság tegnap arról, hogy használhatja-e frekvenciáit az állami mobilcég, s nem bírálta el érdemben a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone kifogásait, amelyekkel megtámadták a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) frekvencia-árverést lezáró határozatát, amelyben az MVM–MFB–Magyar Posta alkotta konzorciumot hozta ki győztesnek. (A nyertes konzorcium azóta MPVI Mobil Zrt. néven alapított céget.)

A Fővárosi Törvényszék tanácsa a peres felek meghallgatását követően a határozathozatalt elhalasztotta, annak kihirdetését pedig tegnaphoz két hétre tűzte ki Dr. Mohay György tanácsvezető bíró. Ez azt jelenti, hogy az idővel való versenyfutásban két hetet nyertek a mobilcégek, miközben az állami MPVI az ítélethirdetésig továbbra sem tudja használni a frekvencia-árverésen elnyert hullámhosszait, nem tud tendert hirdetni a hálózatépítésre. Így még kétségesebbé vált, hogy idén el tudják-e indítani a szolgáltatást. A tárgyaláson egyébként elhangzott: az állami mobilcéget minden nap időveszteség érzékenyen érinti.

A per érdekes fordulata volt, hogy miután a bíróság ideiglenes intézkedésként eltiltotta az állami céget a frekvenciahasználattól, az MPVI Zrt. képviselői az NMHH oldalán beavatkozva kérték, hogy a bíróság vagy vonja vissza e tiltást, vagy egyidejűleg tiltsa el a többi mobilcéget azon frekvenciák használatától, amelyeket e tender más árverésein szereztek, s amelyen a Vodafone például meg is indította szolgáltatását, csaknem országosra növelve lefedettségét.

Az NMHH nem emelt kifogást az indítvány ellen, vagyis a perben azon frekvenciák használatától kívánják eltiltatni a piaci szereplőket, amelyekről a hatóság maga hozott határozatot. E frekvenciákért a cégek idén 31 milliárd forintot fizettek a költségvetésnek. Erről azonban nem döntött a bíróság, de két hét múlva úgyis bírósági döntésre kerül sor a teljes ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.