A héten kimerülhet a fűtésfelújítási keret

Már a héten kimerülhet a fűtési rendszerek korszerűsítésére mindössze kilenc napja elérhető állami támogatási keret – tudta meg lapunk. A pályázatokat fogadó ÉMI Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán tegnap úgy tájékoztatták az érdeklődőket: még talán néhány napig adható be igénylés. Megkeresésünkre a kiíró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arról tájékoztatott, hogy az augusztus 27-e óta elérhető kiírás fogadtatása kedvező volt. A múlt héten fokozott érdeklődést tapasztaltak, ami a hétvégére kissé mérséklődött. A fejleményekről időben tájékoztatnak.

A lehetőséget 2006 előtt épült családi és kis társasházak vehetik igénybe. Az állam a beruházás 40 százalékát állja, befogadott számlák ellenében. A felső határ gázfűtésnél 850 ezer, megújuló energiás (például napkollektor vagy hőszivattyú-alapú) hőtermelésnél 1,5 millió forint. A rohamra számítani lehetett: a pályázati keret a korábbiaknál csekélyebb, mindössze 864,4 millió forint. Ez becslések szerint 1000-1500 igény kielégítésére elég. Tavaly egy hasonló kiírás 1,6 milliárdos kerete mindössze három nap alatt fogyott ki. A mostani pályázat forrásául szolgáló épületenergetikai és energiahatékonysági célelőirányzat idei kerete 1,9 milliárd forint. Az iparág ezért idén még egy hasonló tenderre számít. Panelházak korszerűsítésére általában tízmilliárdos, állami intézmények és cégépületek felújítására pedig százmilliárdos összegeket szoktak elkülöníteni.

Bárdos Zsolt, a pályázókat segítő Solarmodules Kft. vezetője minden eddiginél nagyobb érdeklődést tapasztalt. Tájékoztatása szerint ők már a múlt hét kedden 600-as sorszámokat kaptak. Igaz, mindig a legelején beadják az összes anyagukat.

A Solarmodules Kft.-nél elsősorban a gázkazáncsereprogram iránt tapasztaltak rendkívüli érdeklődést. A megújulóenergiás kiírás Bárdosi Zsolt szerint azért szorulhatott talán kissé háttérbe, mert a tárca legutóbbi, kizárólag napkollektorok telepítésére vonatkozó kiírása is hasonló közönséget célzott meg.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint ők az előkészítést összesen mintegy 80-90 ezer forintért végzik el. Ebből 30 ezer forint a díjuk, a többi járulékos költség, így például két energiatanúsítvány, gépészeti kapcsolási rajz, energetikai számítások, földhivatali lap és helyszíni felmérés. Ezek fix, a beruházás méretétől független költségek, de pályázaton ezek enyhítését is lehet kérni.

A cég átlagosan másfélmillió forintos munkákkal foglalkozik: a kisebbekre más kivitelezőket ajánlanak. Bárdos Zsolt szerint egy korrekt kazáncsere ára egymillió forint felett kezdődik. Ebből tehát a vállalkozó kedvű tulajdonosnak mintegy 600 ezer forintot kell saját zsebből állnia.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.