Olajmilliárdokra hajt a kormány

Egy hónapja lehet arról hallani, hogy a magyar állam Azerbajdzsánban készül kötvénykibocsátásra, a hírek szerint két-három milliárd eurónyi forrást vonnánk be.

Az információról az Államadósság Kezelő Központ részéről csak azt ismételgetik, hogy az IMF-tárgyalások lezárultáig nem készülnek nyilvános kötvénykibocsátásra. A hírek szerint azonban nem is erről, hanem zártkörű kötvénykibocsátásról vagy egyszerű hitelfelvételről lehet szó, Magyarország az azeri állami olajalaptól szeretne pénzhez jutni.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára még júliusban tárgyalt Sahmar Movszumovval, az olajalap igazgatójával. Az erről szóló beszámolók arról szóltak, hogy az azeri alap készen áll befektetések finanszírozására. Az állami alapot az olajból származó bevételekkel töltik fel, jelenleg 32 milliárd dollárt kezel, s az összeg legalább 85 százalékát a pénzpiaci műveletekben forgatja meg, egyebek mellett hitelpiacon. Így a jelenleg egyébként szép hozamot fizető magyar kötvények megvásárlása nem lenne szokatlan, állampapírjaink minősítése azonban okozhat problémát.

A nemzetközi hitelminősítőktől kapott besorolások miatt az olajalap legfeljebb befektetési portfóliója öt százalékának erejéig vásárolhatna állampapírt. Ez alig másfél milliárd dollárt, euróban számolva egymilliárdot jelent, alig a felét, harmadát annak, mint amiről a hírek szólnak. Ettől kétoldalú egyeztetések során nyilván el lehet térni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.