Bernanke: Lehetséges, ha szükséges

A nemzetközi tőzsdeindexek csökkenéssel, majd emelkedéssel fogadták Ben Bernanke amerikai jegybankelnök pénteki beszédét a központi banki szakemberek Jackson Hole-i éves konferenciáján.

A bizonytalankodást az okozta, hogy Ben Bernanke nem kötelezte el a jegybankot (Fed) az értékpapír-vásárlások harmadik fordulójának megindítására – miután eddig 2,3 billió dollárt nyomott a gazdaságba –, de jelezte, további lépések várhatók a növekedés serkentésére, ha szükséges.

Nem mondta ki Bernanke, hogy ilyen szükséghelyzetben volna a gazdaság, de a 8,3 százalékos munkanélküliségről aggodalommal beszélt, mondván, ez a szint két százalékkal meghaladja a normálisnak tekinthetőt. Ám mérséklődéséhez gyorsabb ütemben kellene növekednie a most lanyha iramú gazdaságnak. A növekedést a lakáspiaci állapotok, a fiskális bizonytalanság és főként az európai pénzügyi feszültség fékezi.

E kockázatokat a jegybank egyedül nem tudja kezelni, de ma már egyértelmű, hogy a nullaszázalékos kamat mellett még léteznek nem hagyományos jegybanki eszközök a gazdaság támogatására, amelyek bevetése nélkül a 2007–09-es recesszió is sokkal mélyebb lett volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.