Az E.On egyelőre nem riadt meg Orbánéktól

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán tárgyalt Johannes Teyssennel, a német E.ON energiakonszern elnökével, így e találkozó tükrében érthetőbbé vált a kormányfő azon szombati megjegyzése, miszerint „pillanatokon belül megvesszük” a magyarországi E.ON-érdekeltségeket. Ugyanakkor tegnap sem a lehetséges állami vevő, sem az E.ON oldalán nem volt mozgolódás az ügyben. A felek mindazonáltal készek arra, hogy újból felvegyék az egyszer már kifulladt tárgyalások fonalát.

Az állami MVM tavaly már átvilágította az E.ON hazai üzletrészeit. Tavaly év elején az MVM a német cég áram- és gázszolgáltatóinak (vagyis a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló társaságainak) átvilágítását követően bejelentette, hogy lemond részvényvételi szándékáról. Mint utóbb kiderült, ezután a magyar lakossági ellátás mögött álló központi gáznagykereskedő, az E.ON Földgáz Trade, illetve a honi gáztárolórendszer szinte teljes egészét magába foglaló E.ON Földgáz Storage könyveinek alapos áttekintése kerül sorra. Ez tavaly év végén két boríték cseréjében csúcsosodott ki: az MVM 800 millió eurót (225 milliárd forintot) kínált, míg az E.ON 1,2 milliárd eurót (340 milliárd forintot) kért.

A tárgyalások ugyan itt megrekedtek, de a két fél időnként azóta is egyeztet. Szakértők szerint a vagyon messze nagyobbik felét a 4,4 milliárd köbméternyi mobilizálható gáz tárolására alkalmas rendszer adja. Ennek értéke könnyebben becsülhető: befolyásolhatja a térségbeli – jelenleg cudar – kereslet mellett az is, hogy az állam milyen tárolási tarifákat szab meg.

A nagykereskedő értéke viszont a mínusztól a pluszig nagymértékben változhat. Az E.ON Földgáz Trade-nek egy komoly vagyoneleme van: az állami jogelődje által 1995-ben kötött és 2015 végéig hatályos magyar–orosz „központi” gázbehozatali szerződés. A cég esetleges vételárát viszont az határozza meg, hogy az E.ON ezen belül milyen árakban tud megállapodni az orosz Gazprommal. A két fél által közzétett, konkrétumokat nélkülöző nyilatkozatok szerint tavaly az automatikus képleten túl csökkentettek a magyar tarifán. Igaz, ezt külső adatsorok nem igazolják vissza. De önmagában ez sem ér semmit, ha a kormány alacsonyan húzza meg azt a tarifát, amennyiért a cég a lakosságot ellátó szolgáltatók felé értékesítheti a gázt.

A vállalat értékét tehát a várható forgalom mellett az a kettő közötti árrés határozza meg, ami az elmúlt évek során rendkívül hullámzó képet mutatott. Ez számos konfliktust szült a cég gazdája – korábban a Mol, hat éve az E.ON – és a mindenkori kormány között.

A 2015-ben kötendő új gázbeszerzési szerződés tartalma pedig attól függ, a cég mennyi gázeladási szerződést tud kötni 2015 utánra, azaz a lekötendő mennyiségre lesz-e vevője. Az orosz állami multi bizonyára szívesebben tárgyal az E.ON-nal, mint más magyarországi érdeklődőkkel, de az új helyzetben – például mert az Orbán-kabinet kifejezetten az MVM-re testálta az új, hasonló szerződés megkötését – szerepe csökkenhet. Nyereségtermelő képességét ugyanakkor ez nem feltétlenül rontja.

A jelek szerint tehát Orbán Viktor a központi gáznagykereskedő és -tároló céget szemelte ki. Ezt szakértők értetlenkedve fogadják, hisz a lakossággal mégiscsak a szolgáltatók állnak kapcsolatban. Ha a szerdai megbeszélések nyomán a két vagyoncsoportot összekapcsolnák, egy teljesen új tárgyalási folyamatra lenne szükség. A honi E.ON-csoport egészének ára pedig nagyságrendekkel magasabb lehet: a németekre ugyanis tapasztalataink szerint egyelőre nem hatnak különösebben riasztólag az Orbán-kabinet multiellenes kiszólásai.

Értesülésünk szerint az MVM kasszájában sincsenek félretéve az ügylethez szükséges százmilliárdok. Ugyan valóban az MVM a kiszemelt állami vevő, a pénzt tulajdonosától kapná. Ez az összeg pedig csak a költségvetésből érkezhet. A forrás elemzők szerint a 2008-ban felvett IMF-hitel megmaradt tartaléka lehet, a tavalyi Mol-részvényvételhez hasonlóan.

Szakértők szerint, mivel még rendkívül sok a homályos pont – amit a ritka kormányzati nyilatkozatok sem tisztáznak –, Orbán Viktor ama kitétele, hogy az ügyletet pillanatok alatt nyélbe lehetne ütni, erős túlzásnak minősíthető.

Az E.ON zsanai gáztárolója
Az E.ON zsanai gáztárolója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.