Megéri válogatni

Egy vállalkozás alapításának és működésének elengedhetetlen velejárója a pénzforgalmi számla, melynek jelentősége januártól tovább nő. A cégek egy szerződés keretében havonta legfeljebb másfélmillió forintig használhatnak készpénzt, efölött már mindenképpen utalniuk kell. Ám nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen feltételek mellett teszik. Egy társaság számlavezetési, pénzforgalmi költsége között akár négy-ötszörös is lehet a különbség attól függően, melyik pénzintézet milyen termékét használja. Ez azt jelenti, hogy ha egy vállalkozás nem fordít kellő figyelmet a számára leginkább megfelelő számlacsomag kiválasztására, méretétől, pénzforgalmától függően éves szinten néhány tízezer, de akár több millió forintot is kifizethet feleslegesen.

Több tucat pénzintézet bankonként akár tucatnyi szolgáltatása között válogathatnak a számlavezetőt kereső induló cégek vagy a már működő, de esetleg számlacsomagban vagy bankváltásban gondolkodó vállalkozások. A pénzforgalmi szolgáltatások ára a havi számlavezetési díjtól és a tranzakciós költségektől, így például az utalásokért fizetett jutalék mértékétől függ. Az előbbieket viszonylag könnyen össze lehet hasonlítani, bár az árat nagyban befolyásolja, hogy cserébe milyen kényelmi és egyéb szolgáltatásokat (például Internet- és mobilbank, bankkártya, tájékoztató SMS, számlakivonat, tőzsdei ügyletek, hiteligénylés)

nyújt a pénzintézet. Végig kell gondolni a társaság bankolási szokásait a tranzakciós költségek esetében is: össze kell számolni, havonta átlagosan mennyi és milyen összegű megbízást ad, melyik bankba utal a legtöbbet, elektronikusan, papíralapon vagy személyesen, a bankfiókban akarja-e intézni a pénzügyeit.

Az ehhez szükséges adatok, a különféle számlacsomagok feltételei és kondíciói megtalálhatók a pénzintézetek internetes oldalain is, de ha valaki ezt bonyolultnak találja, vagy nincs kedve bogarászni, kérheti a banki ügyintézők segítségét is, akik a vállalkozás tevékenységét, pénzforgalmát, egyedi igényeit figyelembe véve kalkulációkat készítenek a várható költségekről, s ezek alapján már könnyebben ki lehet választani a társaság számára legmegfelelőbb számlacsomagot.

A magyar kisvállalkozások egyébként jellemzően kiemelt figyelmet fordítanak kiadásaikra, így banki költségeikre is. Az UniCredit tapasztalatai szerint ráadásul az elmúlt három évben a bizonytalan gazdasági környezet ezt a tudatosságot még tovább erősítette.

Bár a bankok rendszeresen tartanak számlanyitási akciókat, nem csak az ilyenkor elérhető kedvezmények miatt érdemes időnként felülvizsgálni a cégek által igénybe vehető pénzforgalmi szolgáltatásokat. Az OTP-nél azt javasolják, hogy ha változnak a vállalkozás bankolási szokásai, akkor mindenképpen át kell nézni az általa használt számlacsomagot. Egy induló cégnek elsősorban az alacsony havi számlavezetési díj a fontos, miközben a tranzakciós díjak kevésbé, hiszen kezdetben csak minimális számlaforgalmat bonyolítanak. A vállalkozás sikeres beindítása után azonban jelentősen megnőhet a számlaforgalma, ami már másik csomagot tehet optimálissá.

A számlacsomag kiválasztásánál sok szempont közül kettőre mindenképpen érdemes figyelni. Az egyik, hogy az ügyfél a vállalkozás életciklusának mely szakaszában van. Más éri meg a kifejezetten kezdő vagy kisebb vállalkozásnak,mint a régebben működő vagy nagyobb cégnek – tették hozzá az Uni Creditnél. A másik, hogy milyen tranzakciókat és milyen gyakorisággal végez a cég. E legfontosabb tényezők együttes elemzésében és a döntés meghozatalában a kisvállalati tanácsadók sokat tudnak segíteni az ügyfeleknek, hiszen ismereteik a számlacsomagok jellegzetességeiről mélyrehatóak, és képben vannak a vállalkozások általános pénzügyi körülmé nyeit illetően is.Mivel a vállalkozás működése akár egykét évente is változhat, így mindenképpen érdemes néhány évente felülvizsgálni és a banki tanácsadóval együtt átbeszélni a lehetőségeket. 

Az ügyintézők is segíthetnek
Az ügyintézők is segíthetnek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.