Enyhíti a részvényeseinek okozott kárt a Citigroup

Négyéves jogi csatározás után a Citigroup peren kívüli egyezséget ajánlott a 2008-as válság idején dollármilliárdokkal megkárosított részvényeseinek.

Az amerikai bankóriás eltitkolta részvényesei előtt a másodlagos jelzálogpiaci papírokon keletkezett brutális értékcsökkenést, ahelyett, hogy tiszta helyzetet teremtve leírta volna a „döglött” befektetéseket. Bár a bank állítása szerint jóhiszeműen járt el, a trükközés nagyban közrejátszott abban, hogy a 2008-as évet 27 milliárd dolláros veszteséggel zárta. A Citigroup véget szeretne már vetni a válság miatti pereskedéseknek, ezért ajánlott most fel tartalékaiból 590 millió dolláros kárenyhítést akkori részvényeseinek – írja a Reuters. A bíróság január közepén dönt az ajánlatról.

A kockázatok elrejtése, a részvényesek megtévesztése miatt már zárultak le perek az Egyesült Államokban. Két éve a Bank of America egyezett ki részvényeseivel, 601,5 millió dollárt fizetve az általa megvásárolt Country wide Financial jelzálog-hitelezőnél korábban történt pénzügyi zsonglőrmutatványok okozta károkozásért. Tavaly pedig a Wells Fargo fizetett befektetőinek hasonló megfontolásból 590 millió dollárt az általa bekebelezett Wachoviánál történt szabálytalanságok miatt. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.