Milliárdos mentőövet fúj a kormány

A kormány szerdai ülésén döntött az aszály okozta károk enyhítéséről. A takarmány drágulása miatt nehéz helyzetben lévő állattartók tízmilliárddal több, 23 milliárd forint állatjóléti támogatást kapnak – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A kabinet emellett vizsgálja annak lehetőségét, hogy az állami cégeken keresztül milyen feltételekkel lehetne takarmányt készletezni. Emlékeztetett: a kormány már korábban döntött arról, hogy a terület alapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegének kifizetését előre hozzák, a termelők október 16-tól juthatnak hozzá a 157 milliárd forintos dotációhoz. A kabinet szerdai ülésén elfogadta a sertésstratégiát. A program célja, hogy Magyarországon a mostani hárommilliós állomány hét éven belül hatmillióra bővüljön. (Az ágazat tavaly hatmilliárd, idén 7,2 milliárd forint támogatást kapott.) Tárgyaltak az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről és a nehéz helyzetben lévő Gyulai Húskombinát megsegítéséről is, ám ezekben a kérdésekben még nem született döntés.

Bár ezek szerint a kormány tegnap még nem adta rá áldását, lapunk információja szerint azonban lényegében összeállt a Gyulai Húskombinát megmentésére kidolgozott terv. Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök utasítására a múlt héten Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár két rendkívüli megbeszélést hívott össze a társaság helyzetének rendezése végett. A tárgyalásokon az az elvárás fogalmazódott meg az érintett minisztériumok, így az agrár- és a fejlesztési tárca felé, hogy augusztus 29-ig, azaz tegnapig dolgozzanak ki egy olyan tervet, amely alkalmas a húsipari vállalat megmentésére.

Lapunknak arra a kérdésére, az állam tervezi-e, hogy akár a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül, akár más módon beszálljon a cégbe, Fazekas Sándor mindössze annyit mondott: „a kormány a mai napon nem döntött ilyenről”. Ugyanakkor a szakminisztériumból származó információnk szerint már összeállt a javaslat, melynek lényege, hogy az állam tulajdonrészt szerez a Gyulai Húskombinátban. Egy nagyobb –konkrét összeget nem említett forrásunk, csak annyit jegyzett meg, hogy egymilliárd forint fölötti – összeget biztosítanának a húsipari vállalatnak az MFB Investen keresztül. A pénzből megemelnék a vállalat törzstőkéjét, s ennek fejében jelentős, közel 50 százalékos tulajdonrészt szerezne az MFB Invest a Gyulai Húskombinátban.

A társaság konszolidálása részeként a Gyulai Húskombinát tulajdonosa, a Hage Hajdúsági Agráripari Zrt. felé fennálló tartozásainak egy tetemes részét elengednék, a fennmaradó összeg visszafizetésére pedig moratóriumot kapna a cég, az adósság törlesztését csak évek múlva kellene megkezdenie. Az ügyet ismerő minisztériumi forrás lapunknak – még a vidékfejlesztési miniszter tájékoztatója előtt – azt mondta: a kormány nem szubvencióként tekint az akcióra, azt egyértelműen tőkebefektetésnek tekinti. Arról, hogy mindezt az unió felé hogyan sikerül majd kommunikálni, nem kívánt nyilatkozni.

A Gyulai Húskombinát számára ugyanakkor roppant fontos lenne a múlt heti egyeztetéseken megfogalmazott gyorsaság, hiszen a szállításokat már most is csak késve tudják teljesíteni, s éppen a tőkehiány miatt a négyszáz fős alkalmazotti állományból sem dolgozik mindenki. Ha a segítség késik, az a viharsarki vállalat még meglévő piaci pozícióját is komolyan veszélyeztetheti.

Disznó az ólban
Disznó az ólban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.