Karriergyár Hegyalján

A Provident 2012. májusi 1200 fős kutatásában a megkérdezettek 53 százaléka a munkanélküliséget, további 21 százalékuk a szociális rászorultságot jelölte meg legfőbb orvoslásra váró problémaként.

Többek között ez a felmérés is motiválta a társaságot arra, hogy támogatóként csatlakozzon a Hegyalja Fesztivál Karriergyár programjához.

A Hegyalja Fesztiválon idén nemcsak a hagyományos szórakoztató programok várták a vendégeket, hanem a Karriergyár „műhelycsarnokában” –többek között – próba-állásinterjún vehettek részt. Megtudhatták például, mi a különbség a stand-up comedy és a call center között.

– A Hegyalja Fesztivált Északkelet-Magyarországon rendezik meg évről évre. Jól tudjuk, mekkora gondot jelent a munkanélküliség a helybélieknek, ezért is éreztük fontosnak részvételünket – mondja Kamarás Zsuzsanna, a Provident HR-vezetője. – Egy vállalat, amely 4000 főt foglalkoztat, még alacsony fluktuáció mellett is keres időnként új munkatársakat, és természetesen mi is szeretnénk megtalálni az elérhető legjobb munkaerőt. Az esemény tehát egyszerre volt jó alkalom arra, hogy tanácsadással segítsünk az elhelyezkedési gondokon, és fiatal tehetségeket kutassunk fel. A Karriergyárban előadásokkal, személyes coachinggal, virtuális állás interjúkkal és kötetlen beszélgetésekkel várták kollégáink az érdeklődőket. A programoknak óriási sikerük volt a fiatalok körében.

– Elsőre meglehetősen merész ötletnek tűnt, hogy a munkaerőpiacról szóló fajsúlyos ismereteket nyári fesztiválkörnyezetben népszerűsítsük –beszél a kezdeményezésről Tóth Andrea, a Provident kommunikációs vezetője. – Mégis azt gondoltuk: a résztvevőknek az egyik legfontosabb dilemmája, hogy az iskola befejeztével el tudnak-e helyezkedni olyan munkakörben, amely képzettségüknek, ambícióiknak megfelel. Igyekeztünk tehát, hogy minél több fiatalt szólítsunk meg.

– Számos ismeret segíthet eligazodni a munkaerőpiacon, és a siker érdekében lényeges az is, hogy felelősen és előrelátóan tervezzünk – hangsúlyozza Tóth Andrea. – 2008 óta közel 30 ezer családhoz jutott el Családi Kasszasikerek programunk, amely az alapvető pénzügyi ismereteken túl többek között felkészít arra is, hogyan érdemes okos önéletrajzot írni, segít a karriertervezésben, illetve az állásinterjúkra való felkészülésben. Ezeket az alapismereteket már a középiskolában el kellene sajátítania mindenkinek. Ezért is kezdeményeztük és támogattuk azt az állásfoglalást, amelyben a magyar pénzintézetek a Magyar Adományozói Fórumon keresztül kérték az oktatási államtitkárságot: az új Nemzeti alaptantervben 2013 szeptemberétől külön gazdasági ismeretek tantárgy is szerepeljen. A jelenlegi koncepció szerint a tantárgy megjelenik a kerettantervekben, igaz, egyelőre a választható óraszám terhére. Ez nem csupán a munkaerőpiacra, de hosszú távon a gazdaság működésére, így mindannyiunk életére pozitívan hathat majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.