Dióhéjban

Raiffeisen-program: Mindenki Ebédel

10 település 305 rászoruló gyermeke kap fél éven át élelmet a Raiffeisen Bank adományából a GYEA Mindenki Ebédel programjában. Az élelmiszert július–augusztusban kapták meg a települések. A bank a magánszemély ügyfeleinek minden júniusi bankkártyás vásárlása után 10 Ft-ot különített el adománykeretéből, s így 11 330 500 forintot adományoz a Gyermekétkeztetési Alapítványon (GYEA) keresztül gyermekek étkeztetésére. A pályázó településekből 10 – a bank Facebook-oldalán szervezett szavazás nyomán – nyerte el a támogatást. Az élelmiszer-adományra települési önkormányzatok pályázhattak. A szavazás eredményeképp a 10 nyertes település: Dévaványa, Gyomaendrőd, Kaba, Kartal, Nyírmada, Pap, Pusztaszabolcs, Sényő, Somogyjád, Veszprém. A Magyarországon súlyos szegénységben élő 18 év alatti gyerekeknek a fizikai léte múlik azon, hogy az iskolában, óvodában kedvezményesen, illetve ingyenesen jutnak ennivalóhoz. A Raiffeisen Bank ezzel az adománnyal együtt összesen közel 109 millió forinttal támogatta az elmúlt 4 évben a gyermekétkeztetést, ami több mint 7160 gyermeknek biztosított, biztosít rendszeres minőségi étkezést országszerte.

Önkéntesek a fogorvosi szűrőbuszon

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Roadshow keretén belül évek óta járja nyaranta az országot. A szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi esztendőkhöz hasonlóan idén is vidéki városokban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. Idén a Roadshow tizedik helyszíne a kapolcsi Művészetek Völgye rendezvény volt. Az autóbuszban kialakított mozgó fogászati rendelővel a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat olyan gyermekek számára biztosít térítésmentes komplex fogászati szűrést és/vagy ellátást, akiknek fogászati kezelése valamely okból egyáltalán nem, vagy csak nehezen, részlegesen megoldott. A Gyermekmentő fogorvosi buszában dolgozó orvosok tavaly összesen 4500 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg, és tartottak nekik felvilágosítást. Az fogorvosi busz idén részt vett a Gyermekmentő Szolgálat májusi erdélyi gyógyító körútján, ahol ez alkalommal elsősorban csíkszentdomokosi gyerekek fogazatát vizsgálták.

Felhőjáróknak segített az SAP

A Nemzetközi Dráma Díját hozta haza a Sérültekért Alapítvány csapata az írországi Corkban megtartott Európai Dal Fesztiválról. A Felhőjárók tagjai olyan 18–54 év közötti felnőttek, akik értelmileg vagy mozgásukban akadályozottak, autisták és pszichés sérültek. A sikeres előadásnak más haszna is volt: sikerült kapcsolatot kiépíteni egy osztrák és egy ír csapattal, akikkel közös munkát erveznek. Az utazás több vállalat, köztük az SAP támogatása révén valósulhatott meg. A Sérültekért Alapítvány 1991 óta végzi sérült emberek között közhasznú, 2009 óta kiemelten közhasznú tevékenységét Százhalombattán.

Tandem: 200 millió szociális intézményeknek

Egyenként több millió forint támogatásban részesülhetnek hazai civil- és egyházi szervezetek a DanChurchAid közreműködésével és a Velux Alapítványok támogatásával megvalósuló Ökumenikus Segélyszervezet – Tandem Fejlesztési Alap című pályázaton keresztül. A vissza nem térítendő támogatás a családok átmeneti otthonaiban végzett munkához, a hátrányos helyzetű gyermekek és családjaik megsegítéséhez kíván forrást teremteni új szolgáltatások kialakításával, melyek megoldást nyújthatnak a jelenlegi ellátórendszer hiányosságaira. A 2012–2015 között futó pályázati program három fordulójában összesen több mint 200 millió forinttal támogatja a magyarországi szociális szektort. A Tandem programban a következő három évben mintegy 60 szervezetet várnak partnerül, akik egyenként 2-4 millió forint pályázati támogatásban részesülhetnek. Az Ökumenikus Segélyszervezetnek első ízben van lehetősége arra, hogy ilyen nagy mértékben segítse a hasonló intézményeket fenntartó szervezeteket, rajtuk keresztül pedig több száz rászoruló családot. E szerepkörnek magas fokú szakmai felkészültség és az évtizedes tapasztalat az alapja. A Magyarországon ezer embert foglalkoztató Velux Magyarország Kft. számára fontos, hogy a cég alapítója által létrehozott Velux Alapítványokon keresztül segítse a társadalmat is azokban az országokban, amelyek piacán üzleti jelleggel jelen van. A pályázati program által támogatni kívánt projektek olyan hátrányos helyzetű gyermekeket és szüleiket segítik, akik családok átmeneti otthonában laknak, illetve onnan kerülnek, kerültek ki. A szülőkre jellemző a magas munkanélküliségi arány, az ellátásban lévő családok 30 százaléka úgynevezett vándorló családnak számít, aki otthonból otthonba kerül, de problémáik megoldásában nem történik jelentős változás. A tervek szerint a három év alatt a támogatott programok szolgáltatásaiban 900 gyermek és 600 felnőtt vesz részt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.