A Telenor a gyermekmentésért

Példamutató vállalkozásba kezdett a közelmúltban a Telenor. Sikeresen összekapcsolták az önkéntes közös munkát és egy rendkívüli támogatást a Gyermekrohamkocsi mentőseinek.

A mobilcég munkatársai egy különleges akcióba fogtak: süteményt sütöttek, és egy rendezvény keretén belül a kollégák megvásárolhatták egymás portékáját. Az így befolyt összeget a vállalat kiegészítette és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat számára ajánlotta fel, akik egy új mentési eszközt, egy mobil vérgáz-analizátort vásárolhattak a támogatás révén. A modern eszköz azóta is nagy segítséget nyújt a Gyermekrohamkocsin.

A vérgázvizsgálat manapság a súlyos állapotú, intenzív osztályokon kezelt betegeknél és a sürgősségi betegellátásban alapvető jelentőségű. A modern vérgáz-analizátor készülékek kis mennyiségű (1-2 ml) vérmintából néhány perc alatt tájékoztatást adnak a beteg szervezetének oxigénellátottságáról, sav-bázis eltéréseiről, ionszintjeiről. Az eredmények birtokában a súlyos eltérések korán kezelhetők a lélegeztetőgép beállításaival, gyógyszeres vagy egyéb terápiával.

Korábban a vérgáz-analizátorok nagy méretük, magas áruk és eszközigényük miatt kizárólag a kórházakban voltak elérhetőek. A kisebb méretű, hordozható készülékek megjelenésének köszönhetően a vérgázanalízis a mentőellátásban is elérhetővé vált. Magyarországon eddig csak a koraszülöttmentésben alkalmaztak mobil vérgázgépet, 2012 közepétől a súlyos állapotú csecsemőket és gyermekeket ellátó budapesti Gyermekrohamkocsin is elérhetővé vált egy hasonló készülék a Telenor jóvoltából.

A kezdeti időszakban a vérgáz-analizátor eddig 10 esetben segítette a gyermekmentéssel foglalkozó szakemberek munkáját. Elsősorban nem a Budapesten belüli esetek ellátásában, hanem a sokszor hosszú órákig tartó, fővárosi centrumokba irányuló transzportok során nyújt segítséget a mentőben elérhető vérgázanalízis. Ezekben az esetekben a súlyos állapotú, legtöbbször lélegeztetett gyermekek szállítás előtti stabilizálását, biztonságos transzportját nagyban segíti a készülék által mért paraméterek ismerete.

A mérések adatai, betegellátási dokumentációk feldolgozásra kerülnek, az így létrejött adatbázis a későbbi esetekben hasznos információként szolgál. A Telenor munkatársai tehát sikeres összefogással nyújthattak segítséget a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mindennapi tevékenységéhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.