A Nokia újra szárnyra kaphat

A Nokia és a Microsoft kerülhet a legjobb helyzetbe az okostelefon-piac újraosztásához vezető pénteki amerikai bírósági ítélet után, amelyben a Samsungot arra kötelezték, hogy fizessen 1,05 milliárd dolláros kártérítést az Apple-nek, miután hozzájárulása nélkül használta fel annak szabadalmait. Arról szeptember közepén dönt a bíróság, hogy betiltja-e a koppintott Samsung okostelefonok amerikai forgalmazását. Az ítéletet követő első kereskedési napon 7,45 százalékot zuhant a Samsung részvényárfolyama Szöulban, s a 2008-as világválság kirobbanását követő mélypontra süllyedt. A befektetők azt latolgatják, hogy egy alku keretében az Apple beérné-e a készülékenkénti ötdolláros licencdíjjal, esetleg teljesen ki akarja szorítani piaci riválisát Amerikából – erre azonban aligha lenne lehetősége a versenyhatóságok és a szintén amerikai Google érdekei miatt.

A Samsung okostelefonokhoz az Android operációs rendszert szállító Google-t ugyanis hasonlóan súlyosan érinti a döntés, a szabadalomsértés gyanúja ugyanis esetében is megfogalmazódott, bár bizonyítást nem nyert. Az már csak feltételezés, s a jövő zenéje, hogy a piac többi szereplője – kerülve a bajt – esetleg elpártolhat a Google-től is, és más operációs rendszerre válthat. Mondjuk éppen a legfrissebb Windows Phone 8-ra, amely a Microsoft legújabb üdvöskéje. Ezen nem is veszíthetnek, hiszen a cégminden jogi és anyagi felelősséget magára vállal, ha a szoftver tisztaságát megkérdőjelezik. A saját Symbian operációs rendszeréhez görcsösen ragaszkodó, s azon nagyot bukó Nokia már letette a voksát a Windows mellett, a tajvani HTC is kipróbálta már, és a Samsungnál is tesztelik, sőt kínálják is három modelljüknél a Windowst. A Microsoft helyzetét javítja, hogy már nyert szabadalmi pert az Androidot használó, amúgy a Google tulajdonában lévő Motorola ellen, s ez jó hivatkozási alap lehet a partnerkereséskor.

A piacokon mindenesetre az idén értékéből eddig már 34 százalékot veszítő Nokia feltámadásában bíznak, a finn cég kurzusa ennek megfelelően hétfőn 10,3 százalékot erősödött, míg a Microsoft a frankfurti tőzsdén 0,7 százalékos pluszban állt. Ugyanitt a pernyertes Apple kurzusa 2,5 százalékkal emelkedett. Az ítélet időzítése egyébként többek számára ideális, ugyanis a Nokia a vadonatúj Lumia-sorozattal, az Apple pedig az iPhone 5-össel lép ősszel a 220 milliárd dollárosra becsült okostelefonpiacra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.