Mozi- és vonaljegy lehet a mobilfizetés terepe

Elektronikus BKV-jegy, pékség, mozi: a mobilfizetés jövőbeni terepei. Az érintés nélküli fizetési technológiák a kis összegű vásárlásoknál lesznek népszerűek – mondja a fesztiválszezon tapasztalatai alapján Kovács Antal, az OTP lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

– Túl vagyunk egy egész fesztiválszezonon, amely szinte teljesen készpénzmentes volt. Milyen változásokat hoz a fizetési szokásokban az érintés nélküli fizetés terjedése, az NFC technológia?

– Vannak, akik szerint a hatás minimális lesz, mások radikális változást jósolnak. Az igazság a kettő között lesz. Az eddigi tapasztalataink szerint az érintés nélküli fizetés a kis összegű tranzakciók esetében lehet sikeres, de ha továbbra is a jó úton haladunk, ott jelentős változásokat hozhat.

– Miért?

– Az NFC alkalmas az eszközök gyors és biztonságos összekapcsolására. Az ember csak odatartja a kártyáját, azaz az NFC eszközt, és a tranz akció máris létrejött: legyen az fizetés, törzskártya-pontfelírás, vagy éppen a fitneszbérlet érvényesítése. A másodperc törtrésze alatt, papírmunka nélkül.

Kovács Antal
Kovács Antal

– Mennyi tapasztalatuk van ebben?

– Az OTP Magyarországon elsőként vezette be a Mastercard PayPass termékét, ami azonos technológia. Ma már kétezer elfogadóhelyet üzemeltetünk, év végére meg fogjuk közelíteni a tízezret, s 140 ezer PayPass-ügyfelünk van: közülük sokan a Szigeten már nem a helyi kártyával fizettek, hanem a saját PayPass bankkártyájukkal. Létezik egy speciális kártya ebből a típusból, egy matrica, amit bármire fel lehet ragasztani. A PayPass-terminál más NFC-technológiával működő megoldásokra is programozható a későbbiekben, akár a mobilfizetésre is. Hogy érdemes volt energiát fektetnünk ebbe, azt jól mutatja, hogy egyre többen vezetik be a PayPasst.

– Az NFC-chipet egyre több mobilba építik be. Nem lesz idejétmúlt egy pillanat alatt a PayPass, ha kijönnek az NFC-s mobilok?

– Több megoldás működhet egymás mellett, vagy egymást kiegészítve is.

– Hol éri meg nekem, ha így fizetek?

– Újságosnál, kávézóban, moziban, vagy akár egy pékségben, ahová csak két kifliért szaladok be. De a gyorsbüfé, a parkolóházak vagy éppen a parkolóautomata és a BKV-pénztár is jó terep. Ha például egyszer lesz Budapesten elektronikus jegyrendszer, akár maga a kártya is működhet evvel a technológiával. A lényeg, hogy olyan helyeken vezessük be, ahol nagy tömegeket érünk el vele.

– Hogyan lehet meggyőzni egy kártyatulajdonost, hogy ez van olyan biztonságos megoldás, mint a kártya? Korábban éppen a PIN kód használatának fontosságát hangsúlyozta a bankszektor.

– Itt a kis összegű tranzakciókról van szó. Jelenleg ötezer forintot lehet így fizetni, e felett érintésmentes fizetés esetén az ügyfélnek meg kell adnia PIN kódját. A mobiltelefonokba épített NFC-chip biztonságát viszont a SIM kártyák mai napig feltörhetetlen titkosítása garantálja. Ez nemcsak biztonsági pluszt hozhat a rendszerbe, hanem megalapozhatja az ügyfelek bizalmát is. A szolgáltatók és a bankok ezért is tömörültek egy szakmai szövetségbe, amely azon dolgozik, hogy megteremtse a zökkenőmentes bevezetés feltételeit.

– Mennyi idő kell ahhoz, hogy elérjék az üzleti szempontból kritikusnak számító tömeget?

– Tíz évre volt szükség ahhoz, hogy a mobil mindennapos eszköz legyen a bankolásban. Másfél millió mobiltelefonos szerződésünk van, 200 millió SMS-t küldünk ki évente. Az okostelefonok elterjedése 5 évbe telt, s bár ma még azt sem tudjuk, mit tud majd az iPhone5, de máris 80 millió eladására számítanak. A mobilfizetés elterjedéséhez 1-2 évre lesz szükség.

– Miért jó mindez a bankoknak?

– Mert elősegíti a jelenlegi készpénzes fizetések átterelését az elektronikus banki csatornákra.

Még akkor is, ha osztozni kell a jutalékon?

– Kis összegű fizetésekről van szó, a jutalék is szó szerint filléres tétel –noha sok kicsi sokra megy. De a sikeres megoldásokkal a bankok olyan területekre léphetnek, ahol eddig a készpénz volt az egyeduralkodó. Ehhez kell az elfogadói hálózat fejlesztése, s marketing is. Olyan rendszert álmodunk, ami jó a nemzetgazdaságnak, de a vásárlónak is, mert nem kell vesződnie az apróval, nem hagyja el azt, nem hányódik a pénztárcájában. Megoldott kérdés lesz az is, hogy ma az ezer forintnál kisebb tétel lényegében nem létező összeg egy kártyán, hisz nem lehet felvenni az automatából.

– S mi a nemzetgazdasági hatás?

– Hány forint bújik meg használaton kívüli ruhák zsebeiben, fiókokban és más helyeken? Százmilliárdos megtakarítás lenne, ha mellőzni lehetne a készpénzt. Fehéredne a gazdaság, a legális csatornákba terelődnének a bevételek.

– A kereskedők is érdekeltek a fehérítésben?

– Lesznek, akik a készpénzt preferálják majd, mások viszont fel fogják ismerni, hogy elfogadóhelynek lenni versenyelőnyt jelent, s hogy egy ilyen terminállal gyorsabban halad a sor, amivel ügyfelet lehet szerezni. A hagyományos bankkártyák esetében is megvolt ez a folyamat, nem is olyan rég. A mobilfizetésnél azonban gyorsabb lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.