Erős a forint? Van, aki másképp gondolja

Az euró árfolyama visszaállt az utóbbi években megszokott szintre, csakhogy a devizahitelek 90 százalékát kitevő svájci franké jóval magasabban van.

Az elmúlt két hónapban folyamatosan erősödő forint kedden éves csúcsra jutott az euróval szemben, és bár csak egy rövid időre, de megjárta a 275-ös szintet is. A januári eleji 322 forintos mélyponthoz képest ez valóban előrelépés, ám kicsit jobban visszatekintve látszik, mindössze annyi történt, hogy a forint visszaállt az utóbbi években megszokott szintre. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint ugyanis az euró éves átlagos árfolyama tavaly 279, míg 2010-ben 275 forint volt.

Az euróárfolyam stabilizálódása jó az államadósság, a költségvetés vagy a külkereskedelemmel foglalkozó vállalkozások szempontjából, a devizában eladósodott háztartásokat azonban közvetlenül kevéssé érinti, döntő többségük ugyanis nem euróban, hanem svájci frankban jegyzett hitelt törleszt. A június végén 5740 milliárd forintra rúgó lakossági jelzáloghitel-állománynak például több mint a fele volt frankalapú, míg az euróban nyilvántartott adósság aránya nem érte el a tíz százalékot (a többi a támogatott, illetve piaci kamatozású forinthitel, valamint pár százalék erejéig japán jenben jegyzett kölcsön). Márpedig a frankkal szemben a forint nem tudott annyit erősödni, mint az euróhoz képest. (A csúcsot az alpesi fizetőeszköz is január 5-én érte el, akkor 264 forintba került.)

Az utóbbi napokban 230 forint körül ingadozott az árfolyam, és az MNB adatai szerint augusztusban – eddig – átlagosan 231 forintot kellett fizetni egy frankért, miközben 2010-ben az éves átlag 199, tavaly pedig 226 forint volt. Utóbbi ráadásul úgy jött össze, hogy augusztustól, az eurózóna adósságválságának elmélyülésétől (amely elsősorban a forint mélyrepülését okozta) szinte végig 240 forint felett volt a havi átlag. Ezzel szemben az idén január elseje és augusztus 22. között átlagosan 242 forint volt egy frank.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az idén tovább nőtt a kilencven napnál régebben nem törlesztett, lényegében bedőltnek tekinthető hitelek aránya. Az MNB adatai szerint június végén a lakossági kölcsönök – érték alapján – 16,3 százalékát nem fizették legalább három hónapja, míg egy évvel korábban ez az arány még 11 százalék volt. A gyors emelkedéshez persze nagyban hozzájárult a devizahitelek végtörlesztése is: ezzel elsősorban azok tudtak élni, akik addig is fizették hitelüket, így az állomány csökkenésével automatikusan nőtt a problémás hitelek aránya. Ám nemcsak arányában, hanem abszolút értékben is jóval több lett a nem törlesztett hitel: április és június között, vagyis egyetlen negyedév alatt 1080 milliárd forintról 5,4 százalékkal 1138 milliárdra nőtt.

Nem jobb a helyzet a jelzáloghitelesek, vagyis az olyan adósok körében sem, akiket közvetlenül fenyeget otthonuk elvesztésének lehetősége, ha nem tudnak fizetni. Június végén az említett 5740 milliárd forint jelzálogkölcsön-állományból 925 milliárd forint értékű hitelt nem törlesztettek legalább kilencven napja, szemben a tavaly év végi 815 milliárddal. Ez számításaink szerint azt jelenti, hogy a 2011 végi 145 ezerről 175 ezerre nőtt a fizetésképtelen lakáshitelesek száma. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint 2010 végén 118 ezer nem fizető jelzáloghiteles volt, vagyis az idén fél év alatt nőtt annyival a kilátástalan helyzetű adósok köre, mint tavaly egész évben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.