Szakértők pusztítottak

Nemcsak több tízmillió forintos kárt okoztak, de Magyarország egyik legértékesebb szőlőültetvényében is hatalmas pusztítást okoztak azok a vandálok, akik szerda éjjel behatoltak a svéd tulajdonú, de magát magyarként meghatározó Villa Sandahl borászat egyik dűlőjére, és 0,6 hektáron nyolc sor szőlőtőkét a föld fölött húsz centiméterrel egyszerűen elvágtak.

A szóban forgó ültetvény Magyarország leg értékesebb szőlőinek egyike, eredetileg a Szeremley család tulajdona, ám egy ideje a Villa Sandahl borászat bérli tőle. Mindez különösen azért sajnálatos, mert ez a badacsonyi szőlők között is kiváló adottságú ültetvény volt: az egyik legmagasabban fekvő területen helyezkedett el, a tőkék kora harminc év volt, és többi között ezeknek is köszönhetően az elmúlt évtizedben számtalan díjnyertes bor készülhetett itt – mondják a szakértők.

Elszáradt levelű tőkék a Villa Sandahl borászat szőlőültetvényén

A levágott tőkék két éve lettek „fiatalítva”, s ebben az évben hozott volna először olyan termést, amelyből bor is készülhet – tudtuk meg a borászat egyik munkatársától, Földi Bálinttól. A bérlők rendőrségi feljelentést tettek, ám mivel az elkövetők nem hagytak nyomot maguk után, s egyelőre nem találtak olyan tanút, aki látta volna őket, a nyomozástól a borászat munkatársai nem sokat remélnek.

Aggódnak ugyanakkor a tőkék miatt: a vandálok olyan magasságban vágták el azokat, hogy nemcsak az biztos, hogy két-három évig az biztosan nem hoz termést, de félő, hogy a szőlő vagy egy része teljesen el is pusztul: a tőkék elszenvedték az idei szárazságot és a tavalyi visszavágást (amely a technológia része volt), de nagyon könnyen elképzelhető, hogy ezt a rombolást már nem viselik el.

– Nem tudjuk, mi történik a tőkékkel, az első tél kritikus lesz – mondja Földi Bálint, szavain érezni lehet: csak reménykednek. Ha ugyanis a tőkék jelentős része elpusztul, akkor a dűlőnek lényegében vége, s évtizedek kellenek ahhoz, hogy újra elérjék ezt a színvonalat. – Kizártnak tartjuk, hogy szőlész- vagy borászember követte volna el a pusztítást, ez olyan lenne, mintha egy juhász egy másikon a birkák leölésével állna bosszút.

Ilyet nem tudok elképzelni – mondja Földi Bálint. Hozzátéve: az azonban biztos, hogy aki csinálta, értett hozzá, nagyon jól tudta, mit tesz. Ráadásul szervezetten kellett dolgozniuk, hogy gyorsan végezzenek, a borászat munkatársai szerint a nyolc soron 4-8 ember foglalkozhatott a tőkék pusztításával, 1500 tőkét tettek a földdel egyenlővé, egy sort így is meghagytak.

A Villa Sandahl Kft.-t 2004-ben alapította egy svéd testvérpár, Sandahl Thord és Sandahl Christer, utóbbi feleségével, Gunnellel. A helyiek szerint a legjobb dűlőket válogatták ki, amikor vásároltak vagy bérleti szerződéseket kötöttek, hiszen régóta készültek borral foglalkozni. Borásznak a fiatal, de elismert szakembert, Bakó Ambrust szerződtették. Thord egy 400 főt foglalkoztató és 200 teherautóval dolgozó svéd családi szállítmányozó cég vezérigazgatója, a testvér házaspár informatikus-mérnök, s a svéd Munskänkarna boregyesületnek 25 éve tagjai.

Az egyesület zsűrijében is dolgoznak, ennek bírálatait az egyesület húszezer tagja olvassa. Az elmúlt évek során számos nemzetközi elismerést szereztek a magyar boraik, Badacsony legjobb borászatai között tartja őket számon a szakma, azok közül is kiemelkednek. Fő fajtájuk a harminc éve telepített rajnai rizling,mely későn, röviddel a tél kezdete előtt szüretelve tökéletesen érett gyümölcsöt ad. Magyarországon egyébként nem ritkák a szőlők elleni támadások: Szekszárdon és Villányban is rendszeresen előfordulnak, ám azok indítéka általában a tőke vagy a termés lopása. Ez esetben azonban ez ki van zárva, hiszen az ültetvényről nem vittek el semmit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.