Végtörlesztéstől zsugorodnak

A tavalyi két százalék után az idei első fél évben további négy százalékkal zsugorodott a hazai biztosítási piaci, a társaságok díjbevétele 413 milliárd forint volt – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) adataiból. A nem életbiztosítások szegmense az átlagnál kisebb mértékben, egy százalékkal 204milliárd forintra csökkent. A stagnálás egyik fő oka az új lakások és autók iránti kereslet alacsony szintje: a lakosság kevesebbet költ és ezért nem is köt annyi új biztosítást. Az életbiztosításokból júniusig 209 milliárd forint folyt be, amely több mint hétszázalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.

A piac zsugorodásáért elsősorban a devizahitelek tavalyi kedvezményes végtörlesztését kárhoztatják a biztosítók: azok, akik visszafizették adósságuk, bár levegőhöz juthattak, megtakarítani azonban még nemigen tudnak. Sokan éppen azért szüntették meg befektetéshez kötött (unitlinked) biztosításukat, hogy ki tudják fizetni a hiteleiket. Akik pedig nem tudtak élni a végtörlesztés lehetőségével, továbbra is kiszolgáltatottak az árfolyam-ingadozásnak, mivel a törlesztőrészleteket rögzítő árfolyam gát hatása még nem érezhető.

A unit-linked termékekből származó bevételek 12 százalékkal, 154 milliárdról 136 milliárd forintra estek. Valószínűleg a lakosság romló anyagi helyzetének tudható be, hogy az egyszeri és eseti díjakból származó bevételek 14 százalékkal zuhantak: 2011 első hat hónapjában 89 milliárd, míg az idei első fél évben már csak 76 milliárd forint származott ezekből a megtakarításokból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.