Újra vizsgálják a hálózati költségeket

A méltányos hatósági tarifa megállapítása végett a kormány újból felméri az áramhálózatok üzemeltetőinek költségeit. Az új ciklus ismét négyéves. Először 2013-ra állapítják meg a hatósági tarifában elismerhető költségek körét, a rákövetkező három évben pedig rendre aktualizálják őket.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium friss, a parlament oldalára felrakott rendelettervezete szerint ebben tekintettel kell lenni a folyamatokra, a szabálymódosításokra, a hálózatüzemeltetők hatékonyságának összehasonlítására és a minőségi elvárásokra. Az értékcsökkenési leírásnál figyelembe kell venni az előző négy év számait, az azóta végrehajtott beruházásokat, eszközvásárlásokat, a leírásokat és az árindexeket. Hálózati veszteséget az indokolt mennyiségek és árak alapján ismernek el. A cég által nem befolyásolható, illetve meghatározható, változékony költségelemeknek szintén méltányos fedezetet kell kapniuk.

A második–negyedik évben a cégeket ösztönözni kell a gazdálkodás hatékonyságának növelésére, a minőségi elvárások teljesítésére, a fogyasztói energiahatékonyság támogatására, a kockázatok ésszerű keretek között tartására és a kellő előrelátásra. Boross Norbert, a német többségű Elmű-ÉMÁSZ kommunikációs vezetője fontosnak tartja olyan méltányos és megfizethető tarifák kialakítását, amelyek fedezik a költségeket és további beruházásokra ösztönöznek. A nemzeti áramhálózat karbantartása és fejlesztése a gazdasági fellendülés egyik alappillére – mondta. Csak az Elmű-ÉMÁSZ évi 30-40 milliárd forintot fordít hálózata karbantartására. Ez több tízezer kis- és középvállalkozásnak ad megélhetést, és így visszakerül a magyar gazdaságba.

Ennek révén a szolgáltatás minősége folyamatosan javul – szögezte le. Mindemellett a bürokratikus engedélyezésben számos olyan, számukra felesleges elemet látnak, amelyek kiiktatásával jelentős összeget lehetne spórolni. Más szakemberek szerint a rendelettervezet a hatósági tarifák megállapításának az iparág logikáját követő, egyelőre igencsak rugalmasan értelmezhető alapvetéseit tartalmazza. Ennek gyakorlati alkalmazását ugyanakkor sok irányból érik bírálatok. Az elvekből levezetett tényleges ármegállapítási módszerek, illetve számítások nem nyilvánosak, és sokszor úgy tűnik, hogy általuk a Magyar Energia Hivatal felesleges költségeket is elismer. A másik oldalról viszont a kormányzat politikai megfontolásból sok esetben olyan költségelemek megtérítésétől is elzárkózik, amelyek híján a beruházók tényleg visszalépnek a fejlesztésektől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.