„Megtanult” magyarul az Android

Magyarul is elérhető a Google Voice Search szolgáltatás, amellyel a felhasználó lényegében diktálni képes egy Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonnak. A szövegbeviteli mező jobb oldalán egy mikrofonjelre koppintva válik elérhetővé a szolgáltatás. A tegnapi frissítéssel a korábban 29 támogatott nyelv (és nyelvjárás) mellé 13 új került be a rendszerbe, és ezzel a becslések szerint 100 millióval nő azon okostelefon-tulajdonosok tábora, akik elviekben használhatják ezt az extra képességet.

A magyar mellett a többi között a baszk, a bolgár, a katalán, a galíciai, a finn, az izlandi, a norvég és a román nyelvet tudja értelmezni a felhőalapú szolgáltatásként működő beszédfelismerő rendszer. A Google Voice Typing egyszerű beszédfelismerő, ám a Voice Search tulajdonképpen hangalapú internetes kereső.

A Google újdonságáról tudósító hivatalos blogbejegyzés azt is megemlíti, hogy minden egyes nyelv integrálásához több százezer beszédmintát gyűjt össze a kaliforniai vállalat önkéntesektől, majd évekig finomítja az algoritmust, és kutatja a nyelvi szabályszerűségeket. A Hwsw.hu első tesztje szerint az algoritmus meglepően jól és gyorsan képes felismerni szavainkat, lehet hosszabb szövegeket is diktálni, sőt akár káromkodni is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.