Egy ideig bóvliban maradunk

Az IMF-megállapodással sokkal többet nyernénk, mint egy felminősítéssel, ráadásul anélkül felminősítésre sem számíthatunk.

– Magyarország adósbesorolásában addig biztosan nem várható komolyabb javulás, amíg az IMF-fel folytatott tárgyalások megnyugtatóan le nem zárulnak, és a költségvetési konszolidáció, az adósságcsökkentés látható eredményei meg nem születnek – állítják a lapunk által megkérdezett elemzők.

Az idei recesszióból is ki kell törnie az országnak, és kiszámítható, növekedéspárti gazdaságpolitikai fordulatot kell végrehajtania. Ha ez megtörténik, és a nemzetközi adósságválság közvetett hatásai sem sújtják a jelenleginél erősebben Magyarországot, akkor ezt díjazni fogják a hitelminősítők. Addig viszont marad a besorolásunk a bóvli kategóriában, egy fokozattal elmaradva a befektetésre már ajánlott szinttől. Az átminősítésnél azonban optimálisabb megoldást kínálna egy IMF-megállapodás: az államadósság finanszírozása lényegesen kevesebbe kerülne, ha biztonsági háló védelmében tudnánk eladni kötvényeinket.  

Elemzők szerint az IMF-megállapodás nélkül a hitelminősítői bizalom visszatértére felesleges számítanunk. Volt, aki szerint kivárásra rendezkedhettek be a hitelminősítők, s a következő egy-két évben maradhatunk a bóvli kategóriában, kilátásaink viszont javulhatnak a jelenlegi negatívról. A magyar államadósság bóvli kategóriába való száműzését a Moody’s kezdte meg november végén, a sort karácsony előtt az S & P, majd januárban a Fitch folytatta. Indoklásukban visszatérő elem volt a növekedés elakadása, a költségvetési hiány fenntartható módon történő csökkentésére tett lépések kritikája, a kiszámítható befektetői környezet megteremtésének igénye.

Nem számít éppen jó pontnak a 80 százalék környékén mozgó GDP-arányos államadósság, amelynek csaknem fele devizaalapú, így az árfolyam-ingadozások révén különösen sérülékennyé teszi az országot. Az S & P az intézményrendszer függetlenségének megőrzése miatt is aggódott, itt kézzelfogható eredményként a jegybanki függetlenséget sértő tételek törlését lehet felhozni. A 2013-as büdzsén ütött több százmilliárd forintos lyukak betömködése, a hiánykezelés technikája viszont aggaszthatja a hitelminősítőket. Napi rendszerességgel követik a hazai fejleményeket, véleményt azonban ritkán nyilvánítanak. Legutóbb a Fitch szólalt meg, üdvözölve az IMF-tárgyalások előtti akadályok elhárultát, jelezve, hogy ettől az előbb felsorolt problémák nem oldódnak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.