Lehűtötte a vásárlási kedvet a hőség

A nagy, légkondicionált bevásárlóközpontokban és a lakóhely közvetlen közelében lévő kiskereskedések forgalma nőtt a hőhullám alatt, míg a többi kereskedelmi egységben jelentősen, volt, ahol tíz százalék fölött csökkent. A nagy hőségben eleve kevesebb élelmiszerre van szükség, de nagyobb méretű, például tartósfogyasztásicikk-bevásárlással sem szívesen bajlódtak a vásárlók a melegben – derül ki a GfK Hungária kutatásából.

Míg összességében a kereskedelmi üzletekben stagnált a forgalom a hőség alatt, a számarányában kisebb, ám forgalmi részesedésében meghatározó nagy és főleg hűtött légterű áruházakban már jobban ment a bolt. Az Auchannál Gál Judit kommunikációs vezető elmondta, hogy a hőhullám idején 10-15 százalékkal emelkedett az áruházaik összforgalma. A termékeken belül az ásványvizek eladása ugrott meg legjobban, ott 30-40 százalékos forgalomnövekedést mértek.

A Tescónál az összforgalomról nem nyilatkoztak, annál is inkább, mert jókora eltérések lehettek az országos hálózaton belül, így például a Balaton menti üzleteikben jóval nagyobb növekedés lehetett a hőséghullám alatt, mint például az egyéb vidéki, ám nem vízközeli helyeken. A hőségben a jégkrémek és a sörök, valamint a vízparti sportkellékek a legkelendőbbek. A sörök forgalma az utóbbi hetekben 10-15 százalékkal ugrott meg, míg a jégkrémeké akár extrém, 50-80 százalékos forgalomnövekedést is elért, ami nem szokatlan, mert a jeges édességek eladása kifejezetten a nagy hőséghez kötődik.

A kereskedők java részénél ugyanakkor a hőhullám tetemes bevételkiesést hozhatott, ami minden bizonnyal hozzáadódik a korábbi hónapokban regisztrált forgalomcsökkenéshez. Mint arról korábban írtunk, az év eleji stagnálás után a hazai kiskereskedelmi forgalom újra csökkenni kezdett, és ma már az elemzők többsége akár 1,5 százalékos piaczsugorodást vár az idei évre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.