A döglött oroszlánba rúgás tipikus esete

Nem sok együttérzés szorult a Standard & Poor’s Görögországgal foglalkozó szakembereibe, az amerikai hitelminősítő a hellének adósbesorolásának további lerontásával fenyeget.

Elemzők szerint a döglött oroszlánba rúgás minősített esetének vagyunk szemtanúi. A görög CCC fokozathoz fűzött eddigi stabil kilátását a keddi piaczárás után a további leminősítést feltételező negatívra változtatta a Standard & Poor’s. Azt valószínűsítik, hogy a görögök nem fogják tudni megkapni a segélycsomag következő részét, mert nem tudják teljesíteni a trojka által ehhez kötött feltételeket.

Mindenesetre Antonisz Szamarasz miniszterelnök a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetőivel folyamatosan egyeztet egy újabb, ezúttal két évre szóló 11,5 milliárd eurós megszorítócsomag bevezetéséről. Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter azt mondta, hogy a csomag nagyjából harmada már összeállt, de részleteket erről nem közölt. Karolosz Papuliasz elnökkel folytatott tárgyalása után annyit elárult az újságíróknak, hogy Görögországnak költségvetési céljai eléréséhez tovább kellene csökkentenie a közszféra kiadásait – írja a Bloomberg.

Ezt nem feltétlenül jelentene újabb tömeges elbocsátásokat, hanem a közszféra átvilágítása után optimalizálnák a rendszert, s az így felszabaduló munkaerőt egy ideig egy speciális programon keresztül foglalkoztatnák tovább, de hogy ez klasszikus közmunkát vagy mást jelent-e, arról nem szólt a pénzügyminiszter. Közben Németország dicséretet kapott: a Fitch Ratings megerősítette a lehetséges legjobb, stabil kilátású „AAA” államadós-besorolását. Németország az egyetlen fejlett ipari gazdaság, ahol az első fél évben alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint 2007-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.