Éves mélyponton a magyar adósságkockázat

Folytatódott a magyar és az euróövezeti államadósságtörlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak múlt héten kezdődött meredek áresése a londoni piacon, ahol a magyar CDS-felár idei mélypontjára süllyedt. Elemzői vélemények szerint a piaci hangulatra továbbra is Mario Draghinak, az eurójegybank (EKB) elnökének az európeriféria feltételes megsegítéséről tett múlt heti kijelentései hatnak.

Folytatódott a magyar és az euróövezeti államadósságtörlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak múlt héten kezdődött meredek áresése a londoni piacon, ahol a magyar CDS-felár idei mélypontjára süllyedt. Elemzői vélemények szerint a piaci hangulatra továbbra is Mario Draghinak, az eurójegybank (EKB) elnökének az európeriféria feltételes megsegítéséről tett múlt heti kijelentései hatnak. A hétfőre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű, ötéves magyar államkötvényre jelenleg 430 ezer euró körüli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon, hozzávetőleg 24 ezer euróval olcsóbban, mint az előző kereskedési hét zárásában.

A magyar CDS-tranzakciók középárfolyama az idén először május elején süllyedt 500 bázispont alá, az idei év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon járt. Így az év eleji szintnél most csaknem 320 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama. A CDS-árazás jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak az adóst. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.