Újabb Főállású Angyalok

Ötödik alkalommal keresett Főállású Angyalokat a világ legnagyobb mobiltelefon-társaságának, a Vodafone-nak a magyarországi alapítványa. Számok bizonyítják, hogy a nagyszabású programot mind nagyobb társadalmi érdeklődés követi. Idén 200 angyaljelölt pályázatát lehetett nyomon követni a Facebook közösségi oldalon, a jelöltekre több mint 30 ezer szavazat érkezett.

A nagy érdeklődés nem véletlen. Szinte valamennyi projekt égető társadalmi-szociális feszültség feloldására kívánt valamifajta megoldást keresni, amely napjainkban – az állami támogatás jól érzékelhető csökkenése miatt – csak széles körű támogatással oldható meg. A Vodafone angyalai egy esztendőn keresztül koncentrálhatnak arra, hogy mentorhálózatot hozzanak létre ügyük felkarolására.

Iskola a jövőben

„Az iskola jövője – a jövő iskolája” mottót választotta pályázatának Kravalik Brigitta, aki hét éve művészként dolgozik a MUS-E (Musique Europe) magyarországi egyesületének kötelékében azon, hogy a veszélyeztetett sorsú és hátrányos helyzetű gyerekek a művészetek segítségével tanulják meg kifejezni érzéseiket, el tudják fogadni egymást és a beilleszkedést a való világba. A MUS-E kezdeményezés Yehudi Menuhin nevéhez fűződik, aki 1993-ban azzal a céllal indította a programot, hogy a művészetek emberformáló erejét használják ki a fiatalok nevelésében. A programhoz tíz európai országban 400 iskola csatlakozott, ahol közel 400 ezer gyerek oktatásában alkalmazzák a MUS-E-koncepciót. Magyarországon 1994-ben kísérleti jelleggel a budapesti Erkel Ferenc általános iskolában tették meg az első lépéseket. A hazai MUS-E Egyesület 2001-ben jött létre, 2011-ben már Budapesten, Győrújbaráton, Debrecenben és Zalaegerszegen 12 alsó tagozatos iskolában vezették be a különleges oktatási metódust.

Kravalik Brigitta pályázatának címe: Multikulturális művészeti program az iskolában. Főállású angyalként – szoros együttműködésben az egyesülettel – országosan, szélesebb körben újabb iskolákat akar megnyerni a MUS-E-gondolatnak. Véleménye szerint ez nem lesz nehéz, hiszen azok az iskolák, ahol magas számban tanulnak hátrányos helyzetű gyerekek, pályázhatnak a program ingyenes megvalósítására.

Igazán eredményes akkor lehet az oktatás – mondja Brigitta –, ha az órarendbe tudna bekerülni. Ha az amúgy is túlterhelt iskolások csupán külön foglalkozásban, például szakköri keretekben részesülhetnek a programban, akkor félő, hogy nem sikerül általánossá tenni ezt a nevelési metódust. Elképzelései szerint a MUS-E már működő egyesületeinek közreműködésével sikerülhet szélesíteni a fogadásra kész iskolák számát. Az iskolák megnyerését megkönnyítheti, hogy tudományos igényű pszichológiai hatásvizsgálatokkal, az eddigi gyakorlati tapasztalatok kézzelfogható eredményeivel tudják alátámasztani, hogy hosszú távon milyen fenntartható sikert hozhat a program alkalmazása. Az angyalság egy éve alatt kívánja elindítani a Fogadj örökbe egy osztályt! programot, amelyet kulturális intézmények egész sora támogat ma is. Az infrastrukturális feltételek megteremtéséhez pedig segítségükre vannak olyan vállalkozások, mint többek között az Otthon Centrum, a Tesco, a Chiesi Orvosi Műszergyártó és a Sió Kft.

Fiatalok parlamentjei

Vissza a jövőbe! címet viseli az a pályázat, amellyel Sándor Enikő nyerte el a Főállású Angyal címet, a Facebookon szavazók erőteljes támogatásával. Az orosházi fiatal a 90-es évek vége óta dolgozik azon, hogy a fiatalok aktív szerepet játsszanak saját közösségük érdekében.

–Ma Magyarországon mintegy 80 gyermekönkormányzat működik települési, kistérségi vagy éppen regionális szinten. Szeretném elérni, hogy a meglévő ifjúsági szervezetekkel együttműködésben megismertessük a gyermek-önkormányzatiságot, a pályázati és forráslehetőségeket, ezzel segítve az országban aktívan működő fiatalok tevékenységeit – mondja Enikő –, hiszen nagy jelentősége lehet a fiatalok érdekeinek érvényesítésében. A gyermekönkormányzat egyrészt összefoghatja a helyi ifjúságot, másrészt megvalósíthat az adott településen olyan ötleteket, kezdeményezéseket, amelyek mind a fiatalok, mind a település fejlődését segítik elő.

Sándor Enikő projektjét a hazai gyermek- és ifjúsági önkormányzatok országos egyesületével, a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társasággal (GYIÖT) összefogva valósítja meg. Enikő munkájával elérhető, hogy minél több településen jöjjön létre az ifjúsági korosztályt összefogó szerveződés. A korosztályi önkormányzattal biztosítható a gyermekek és az ifjúság hasznos szabadidő-eltöltése, az érdek-képviseleti tevékenység fejlődése, amely összességében mind a településnek, mind a fiataloknak közös hasznára válik.

Életek mentése

Az újszülöttek életmentését kívánja biztosabb alapokra helyezni Sütő Zsanett, akinek programját a Facebookon szavazók nagy többsége juttatta be a legjobb tíz pályázó közé. A hatékony közbelépésre valóban óriási szükség van. A fiatal bölcsész, aki a Szegedi Újszülött Életmentő Alapítvány támogatásával szeretne hozzákezdeni a munkához, megdöbbentő adatokat sorol a dél-alföldi régió helyzetéről. A szegedi alapítvány négy megyére kiterjedő tevékenységi körében – Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli térségében – éves átlagban a mentett gyermekek 52 százaléka koraszülött, vagyis 2500 gramm születési súly alatt látja meg a napvilágot. A szolgálat az ország egyik legnagyobb területét lefedve évente átlagosan 1200 újszülöttet ment, az év minden napján, három műszakos váltásban. Ehhez képest a koraszülöttmentők mindössze két kocsival látják el a mentést, amelyekből az egyik már – több mint tízéves autó – inkább csak tartalék gépkocsiként működik. Az állam a működési költségek 70-80 százalékát biztosítja, éves szinten 15-20 millió forint hiányzik a zavartalan működés biztosításához, amit az alapítvány adományokból igyekszik pótolni.

– Az alapítvány csak akkor tud zavartalanul működni, ha adományokat gyűjtünk magánemberektől és vállalatoktól – mondja Zsanett. – De mi nemcsak kapni szeretnénk, hanem adni is, hogy viszonozzuk a térségben élők bizalmát. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy mind szélesebb körben megismertessük munkánkat, tevékenységünket, problémáinkat, másrészt mi magunk is részt vállaljunk abban, hogy minél több testileg és lelkileg egészséges gyermek nőjön fel.

Sütő Zsanett elgondolása egyfajta szülői fórum létrehozása is. A fórumba bevonnák nemcsak a megmentett gyerekeknek, hanem valamennyi kisgyermeknek a szüleit. Járnák a térséget, ahol előadásokat tartanának a veszélyeztetettség felismerésétől kezdve a kicsik betegségeinek megfelelő kezelésén át egészen a kamaszkorban felmerülő egészségügyi-életmódbeli problémák orvoslásáig mindarról, amit a szülőknek tudniuk kell.

– A Főállású Angyalok kiválasztásánál arra törekedett a zsűri, hogy valós és időszerű társadalmi problémák megoldásával foglalkozzanak a projektek – mondja Nyilas Orsolya, a Vodafone belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója. A 2012/13-as év angyalai szeptemberben kezdik meg munkájukat. Nem kétséges, hogy a felkészülés már meg is kezdődött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.