Dióhéjban

Magnetbank: közösségi adományozás

A MagNet Bank Közösségi Adományozási Programja (KAP) keretében a részvényesek minden évben lemondanak az éves nyereség 10 százalékáról. Az ügyfelek maguk rendelkeznek arról, hogyan használják fel ezt az összeget a programban részt vevő közhasznú társadalmi szervezetek számára. Idén is sikerrel zárult a MagNet Magyar Közösségi Bank 2012-es KAP projektje: közel 11 millió forintot osztottak szét az ügyfelek a banki nyereségből 78 civilszervezet között, a rendelkezésre álló összeg közel 70 százalékát elköltve. Első lépésként a MagNet Bank kiszámolta, hogy ügyfelei milyen mértékben járultak hozzá az éves banki nyereséghez. Ennek arányában dönthettek a rájuk eső nyereségrész adományi felhasználásáról. A 2012-es Közösségi Adományozási Programban immár harmadik alkalommal vehettek részt a MagNet-ügyfelek. 2012. május 1. és június 15. között közel 19 000 ügyfélnek volt lehetősége arra, hogy forráshoz juttassa a kiválasztott szervezeteket. Összesen 10934 920 Ft szétosztásáról döntöttek. A szervezetek egy-egy projekt megvalósítására vártak támogatást. Ezekről a programokról a bank honlapján tájékozódhattak. Kisebb-nagyobb helyi és országos szervezetek a legkülönfélébb területeken – mint az egészségmegőrzés, esélyegyenlőség, gyermekétkeztetés, gyógyítás, környezetvédelem, kultúra, kutatás és fejlesztés, népi kultúra, nevelés, oktatás, örökségvédelem, sport – kértek támogatást. Az idei KAP-ban odaítélt összeg felhasználásáról a szervezetek beszámolót készítenek, melyeket a közeljövőben közzétesznek a honlapon. Fáy Zsolt, az igazgatóság elnöke elmondta: „Érdemes bizalmat adni az ügyfeleknek. Ezt a bizalmat egyfelől az átláthatóság, másfelől a civil szféra hitelessége teremtette meg. Eltökéltek vagyunk abban, hogy ezen az úton haladunk tovább”.

Ötmillió forint, 18 nyertes

A Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért Alapítvány 2012-es pályázatának eredményeként 18 pályázót részesített közel ötmillió forint vissza nem térítendő támogatásban. A közel 100 pályázatból a kuratórium tíz budapesti, hat vidéki és két határon túli intézmény működését támogatta. A pályázók országos, illetve egyetemi szintű pénzügyi, közgazdasági rendezvényekre, versenyekre, előadás-sorozatokra, valamint a pénzügyi, közgazdasági képzés fejlesztésére és a szakirodalmi anyag bővítésére fordíthatják az elnyert összegeket. Három pályázó pénzügyi, közgazdasági rendezvényeit 800 000 forinttal támogatta a kuratórium. A Heller Farkas Szakkollégiumért Alapítvány speciális pénzügyi kurzusokra, míg a Műegyetem Ifjúsági Szolgáltató Közhasznú Társaság a Liska Tibor Szakkollégiummal közösen gazdaságszimulációs tábor szervezésére fordítja az összeget. Az alapítvány több éve támogatja a Széchenyi István Szakkollégium Alapítványt is: a szervezet a most elnyert összegből tizennyolcadik alkalommal rendezheti meg Pénzügyi Nyári Egyetemét határon túli magyar közgazdászhallgatók részvételével. Középiskolai oktatási programokra három budapesti és két vidéki szervezet pályázott sikerrel, és nyert el támogatást. Egy szakkönyvtár és négy iskolai könyvtár szakirodalom-beszerzését segítette a kuratórium, míg a kisújszállási Arany János Könyvtár pénzügyi ismeretterjesztő programjához, a Külgazdaság folyóirat kutatási eredmények publikálásához, a Budapesti Corvinus Egyetem pedig tankönyv készítéséhez kapott lehetőséget. A nagykaposi Luminosus Szervezet magyar–szlovák szakszótár elkészítéséhez, illetve a kolozsvári Robert Schumann Egyesület szakirodalom beszerzéséhez részesült támogatásban. A Budapest Bank 1991-ben 50 millió forint alaptőkével hozta létre a Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért Alapítványt, hogy felkarolja és támogassa a hazai és határon túli magyar közép- és felsőfokú pénzügyi, közgazdasági oktatást, kutatást és kultúrát. A pályázók támogatásának fedezete az alapítvány alaptőkéjének hozadéka. A bankház az elmúlt 21 évben több mint 134 millió forinttal segítette 612 szervezet, intézmény, alapítvány működését. Az alapítvány támogatására legközelebb 2013. március–április hónapban lehet pályázni a Budapest Bank honlapján közzétett pályázati kiírás alapján.

Írj a holnapról!

Második alkalommal hirdeti meg a Magyar Telekom a hello holnap! Sajtódíjat, amelyet a magyar sajtó munkatársai részére egy évvel ezelőtt hozott létre. A díj célja a fenntarthatósági témákra nyitott és azokat rendszeresen feldolgozó újságírók, riporterek motiválása. A nyertes pályázat készítőjét egymillió forint összegű díjjal jutalmazza az ország legnagyobb telekommunikációs cége. A díjátadásra az 5. Fenntarthatósági Napon, szeptember 29-én kerül majd sor. A díj létrehozását elsősorban az indokolta, hogy sokak fejében élnek kérdések a fenntarthatósággal kapcsolatban: milyen lesz a jövő, milyen lépésekre van szükség a fenntartható fejlődés érdekében. Az újságírók fontos szerepet játszanak abban, hogy a társadalom minél szélesebb rétegéhez eljussanak ezek a gondolatok. Sok múlik a médián, hiszen hasznos információkat adhatnak az olvasóknak a fenntartható fejlődés érdekében. (A pályázati kiírás és további információ a díjjal kapcsolatban a www.helloholnap.hu weboldalon olvasható.) A Magyar Telekom Magyarország vezető infokommunikációs szolgáltatójaként – küldetésével összhangban – elkötelezett a fenntartható fejlődés elve mellett. A társaság 2010 decemberében ezért indította el hello holnap! kezdeményezését. A Telekom a fenntarthatóság fogalomkörét érthetően, könnyen befogadható módon szeretné a mindennapok részévé tenni, egyben felhívni a figyelmet arra, hogy az élhető jövő mindannyiunk közös felelőssége.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.