Dióhéjban

Újbuda támogatása a Nem Adom Fel Alapítványnak

Önsegítő közösségi otthon épül sérült családok számára Újbudán. A passzívház technológiával megvalósuló otthonhoz Újbuda önkormányzata ajánlotta fel egy harmincmillió forint értékű telek használati jogát Őrmezőn. A koncepcióval tavaly kereste meg a XI. kerületi önkormányzatot a Nem Adom Fel Alapítvány, amely 2011-ben Óbudán már elindított egy sérült emberek számára készülő lakóotthon felépítését megcélzó programot. – Önkormányzatunk az elmúlt időszakban már számos intézkedést tett e terület problémáinak megoldásáért – mondta Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere.

– Törekszünk arra is, hogy minél több megváltozott munkaképességű embert foglalkoztassunk. A felajánlott telek használata csak az első lépés abban a munkában, amellyel segíteni akarjuk a hátrányos helyzetű csoportokat. Kerületünkben kiemelt szerepet tulajdonítunk az esélyegyenlőségi törekvéseknek – hangsúlyozta Baráth Andrea, Újbuda esélyegyenlőségi referense. Az önsegítő közösségi otthon Őrmezőn 1676 négyzetméteres telken épülhet fel. Az otthonnal – hasonlóan az Óbudai lakóotthonhoz – az alapítvány a környezettudatosságra és a fenntarthatóságra szeretné felhívni a figyelmet. A Nem Adom Fel Alapítvány 2011-ben Óbudán már elindított egy hasonló programot. – Fontos számunkra, hogy olyan családok költözzenek a házba, akik egymást segítve tudnak együttműködni – magyarázta Dely Géza, az alapítvány kuratóriumi elnöke. A modellprogram fő célja, hogy az élet egyes területein fokozott segítséget igénylő emberek egymást támogatva képesek legyenek akadálymentesíteni a saját életüket. A ház lakóinak kiválasztása során figyelembe veszik, milyen hiányok teszik jogosulttá a jelölteket, milyen képességekkel tudja erősíteni a lakóközösséget, és képes lesz-e konfliktusok nélkül együtt élni a közösségben. A sérült gyermeket nevelő szülők szerint nagyon hasznos az együttélés, mert saját tapasztalataik alapján tudják, mit élnek meg a hasonló gondokkal küszködők. Így nemcsak aktuális gondjaik megoldásához tudnak segítséget kérni, hanem ők maguk is segítséget tudnak nyújtani a többieknek. A Nem Adom Fel Alapítvány célja nem csupán a segítő szolgáltatások létrehozása, hanem az is, hogy segítsen felfedezni azokat a képességeket, amelyek által mindenki a legtöbbet hozhatja ki magából és a saját életéből. Ezt jelenti a „nemadomfel” magatartás és ennek megvalósulása lehet a felépülő önsegítő közösségi otthon is.

Szerezz piacképes tudást!

A diákok az ország öt felsőoktatási intézményében és egy budapesti helyszínen egyhetes technológiai képzéseken vehetnek részt júliusban és augusztusban a Microsoft által létrehozott Nyári Iskola tanfolyamsorozat keretében. Összesen 19 ingyenes, illetve önköltséges kurzus indul, amelyeken a középiskolai és egyetemi hallgatók gyakorlatorientált tanfolyamokon sajátíthatják el egy kurrens, iparban használt technológia elméleti és gyakorlati alapjait. Idén online tanfolyamokat is el lehet végezni a Nyári Iskola programsorozat keretein belül. A tanfolyamok kínálata sokrétű: a diákok egyebek mellett foglalkozhatnak a kisvállalati hálózatok tervezésének és üzemeltetésének alapjaival, Windows 8 Metro stílusú alkalmazások fejlesztésével C# programnyelven, megismerkedhetnek a Windows Azure platformmal, és belekóstolhatnak a WebMatrix weboldalkészítésbe. A tanfolyamok között igazi „ínyencség” a Windows 8 power user online tanfolyam, amelyen a résztvevők a Windows következő generációjának funkcióival ismerkedhetnek meg alaposan. A tanfolyamokon csak érvényes diákigazolvánnyal rendelkező, közép- és felsőoktatásban tanuló diákok vehetnek részt. A kurzusokat délelőtt és délután tartják. A programban a Budapesti Corvinus Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vesz részt. A résztvevők a tanfolyamok elvégzését igazoló oklevelet kaphatnak. „2008 júliusában vettem részt a Nyári Iskola keretein belül egy Share-Point-tanfolyamon. Az ott megszerzett technológiai tudással már néhány hónappal később, októberben el tudtam helyezkedni. Jó döntés volt részt venni a Nyári Iskola programján, hiszen olyan piacképes tudást kaptam, amelyet egyébként több százezer forintos tanfolyamokon tudtam volna elsajátítani” – mondta Radó Ádám, az Evosoft Hungary Kft. szoftverfejlesztője.

Tetra Pak: harminc fa megmenekült

Harminc fa kivágását előzi meg az a 2,4 tonna, több mint egymillió forint értékű,  újrahasznosított papírtermékekből álló adomány, melyet a Tetra Pak Hungária Zrt. adott át a Tűzoltó Utcai Gyermekklinikának. A többkamionnyi papíráru jelentős támogatást jelent a klinikának, hiszen így a költségvetésből felszabaduló számottevő összeget orvosi eszközökre, gyógyszerekre tudják fordítani. Az intézmény immár második éve részesül a vállalat támogatásában. –A felajánlott papírtermékek alapvető kellékei a mindennapi orvosi munkának, így számunkra nagyon fontos ajándékról van szó – mondta prof. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának igazgatója. – Ismerve az újrapapír használata mellett szóló tényeket, a kezdeményezés szemléletformáló is, követendő például szolgál – tette hozzá a professzor. Riasztó tény ugyanis, hogy Magyarországon egy ember átlagosan 80-100 kg papírt használ fel évente, s ez a szám a következő 8 évben várhatóan megduplázódik. Az újrapapír gyártásához azonban mindössze feleannyi energiára és negyedannyi vízre van szükség, mint a tisztapapírnál. Hana Zmitkova, a Tetra Pak Duna-régiójának környezetvédelmi igazgatója elmondta: – A tejes és gyümölcsleves kartondobozok teljesen újrahasznosíthatóak. Mivel ez a csomagolóanyag 75 százalékban papírból készül, miután hulladékká vált, újra olyan hasznos termék készülhet belőle. Magyarországon az elmúlt évben 12 000 tonna (kb. 450 millió darab) italos kartondoboz került forgalomba. 2011-ben ebből a mennyiségből összesen 80 millió darab dobozt gyűjtöttünk vissza szelektíven. Ez az összes kibocsátott doboz 19 százaléka, és ha egymás mellé fektetnénk a dobozokat, elérnénk Budapesttől egészen Sydneyig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.