Dióhéjban

Union–Amadeus: tágra nyitott kapuk

Második fordulójához érkezett az Union Biztosító és az Amadeus Alapítvány közös, idén elindított nemzetközi kortárs képzőművészeti csereprogramja. Az első, prágai alkotási lehetőség után most Bukarestbe utazhat két hónapra a legújabban kiválasztott művész, Hory Gergely, a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület tagja, cserébe pedig egy román alkotót lát vendégül az Amadeus Művészeti Alapítvány az Union–Amadeus Rezidensprogram keretein belül. A program első nyertese Balázs József Tamás szobrászművész volt, aki éppen a két hónapos ösztöndíját tölti Prágában.

A pályázati anyagok közül Hory Gergely terveit ítélte a legjobbnak a romániai partner, a Bucharest AIR is. Két hónapos romániai tartózkodása során a művész a Bucharest AIR műtermében alkothat. Ezzel párhuzamosan egy román alkotó érkezik Magyarországra, akinek munkáját az Amadeus Művészeti Alapítvány segíti majd. A fiatal művész részére 1000 eurós ösztöndíjat, szállást, valamint műtermet és kiállítási lehetőséget biztosít az Amadeus Művészeti Alapítvány és az Union Biztosító. – A kortárs képzőművészet elkötelezett támogatása hosszú évek óta része az Union Biztosító és anyacége, a Vienna Insurance Group működésének. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy kelet-közép-európai országokra fókuszáló cégcsoport magyar tagjaként nemzetközi tapasztalatszerzési lehetőséget biztosíthatunk magyar és külföldi fiatal kortárs művészeknek – mondta Maják Viktor, az Union Biztosító kommunikációs igazgatója. A 2012-ben megszületett rezidensprogram az Union Biztosító és az Amadeus Művészeti Alapítvány együttműködésének eredménye. Célja, hogy évente két, 35 évnél fiatalabb kortárs képzőművész számára biztosítson kelet-közép-európai országokban alkotási lehetőséget. – A fiatal magyar kortárs képzőművészek számára az egyik legmarkánsabban jelentkező problémát a pályájuk elindítását övező nehézségek jelentik. A program segítségével nemzetközi szakmai tapasztalatot szerezhetnek a kiválasztott alkotók, így ez több szempontból is kiváló alkalom a pályakezdő művészek számára – mondta Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány elnöke. A célországok között szerepel még Lettország, Szlovákia és Ausztria is. Az évi két csereprogramot minden év végén közös kiállítás zárja majd, a tervek szerint 2012-ben december 15-től január 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a program során megszületett műveket az amaTÁR elnevezésű kiállítóhelyen, amely az Amadeus Alapítvány újonnan – szintén az Union Biztosító jóvoltából – elkészült installációs terme.

A L’Oréal szép napjai

MAF-közreműködéssel A társadalmi felelősségvállalás mindig kulcsfontosságú volt a L’Oréal életében. Minden év júniusában egy napon a dolgozóknak lehetőségük van önkéntes alapon csatlakozni különféle jótékonysági programokhoz. Idén két programhoz is társulhattak a munkatársak: hátrányos helyzetű gyermekek megsegítéséhez és családok átmeneti otthonának felújításához. „Együtt az otthonukat elvesztett családokért” mottóval a L’Oréal munkatársai egy budapesti – családok átmeneti otthonát fenntartó – alapítvány munkáját segítették. A nehéz helyzetű családok mindennapi életét igyekeztek könnyebbé tenni azzal, hogy a kisgyermekek számára egy játszóteret alakítottak ki, és rendezték az otthon kertjét is. Az otthonban lakó asszonyok számára a cég arcápolási tanácsadást is nyújtott. Az önkéntesek másik csoportja – a Magyar Adományozói Fórum közreműködésével – Heves megyei gyermekotthonban lakó kicsikkel töltötte a napot. A Pétervásárán működő gyermekotthon folyamatos munkarend szerint működő bentlakásos intézmény, mely ellátást biztosít az ideiglenes hatállyal elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek számára 3-tól 24 éves korig. A L’Oréal önkéntesei a gyerekekkel a Tropicariumban, majd budapesti városnézéssel töltötték az időt, ahol izgalmas közös programok keretében igyekeztek élményekben gazdaggá varázsolni a napot.

Generali: 100 intézmény – 10 millió forint

Idén 13. alkalommal hirdette meg a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) az oktató-nevelő intézményeknek szóló Szimba pályázatát, amelynek első fordulójában 100 intézmény kapott több mint 10 millió forintnyi támogatást. Az idei pályázat az intézmények diák- és szabadidősportok-fejlesztését támogatta. Több száz iskolától, óvodától és bölcsődétől érkezett pályázati anyag, amelyből a 100 legjobb részesülhetett támogatásban. Az elnyert összegekből sporttáborok, úszásoktatás, sportnap és sporteszközök beszerzése, sportversenyek, szakkörök megrendezése mellett olyan dolgokra is jut majd pénz, mint az intézmény udvarának felújítása vagy tanuló-KRESZ-pálya felépítése. Az első három helyezett a szentesi Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda, az alsónemesapáti Csertán Sándor Általános Iskola és Óvoda, valamit az Egerváron található Egervári László Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda lett. – A tavalyi évhez hasonlóan idén is két alkalommal jelentkezhetnek a bölcsődék, óvodák, általános és középiskolák a Szimba pályázatra, így akár kétszer is nyerhetnek támogatást – mondta Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja, a Generali Biztosító vezérigazgató-helyettese. A Szimba pályázat második fordulójára augusztus 17. és október 15. között jelentkezhetnek az intézmények, ennek szintén a diák- és szabadidősport támogatása lesz a célja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.