Visszaszorul a feketepiac

Titkosszolgálati eszközök és módszerek alkalmazásával végzett felderítéseiknek és az azokat követő látványos akcióinak köszönhetően az elmúlt hét évben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), illetve elődje, a vám- és pénzügyőrség folyamatosan visszaszorította a jövedéki termékek (döntően dohányáruk) csempészetét és illegális kereskedelmét.

A NAV adatai szerint az illegálisan az országba érkező dohányárukat felszívó feketepiac a legális dohánykereskedelemnek ma már csak a négy százalékát teszi ki. (Évekkel ezelőtt a VPOP vezetői 10–20 százalék közé tették a dohánytermékek feketepiacát a legális termékekéhez viszonyítva.) Ez a csökkenés annak ellenére szembeötlő, hogy ugyanebben az időszakban (2004 és 2011 között) tizenegy alkalommal emelkedett a dohánytermékek jövedéki adója, ami a cigaretta árának az 50 százalékos emelkedését okozta.

Az áremelkedés hatására kiélesedett a piaci verseny a legális termelők és forgalmazók között. Megdrágult a csempészet is. Az egymással rivalizáló bűnszervezetek mind újabb és újabb módszereket vetettek be az utóbbi években a jellemzően Ukrajnában felhalmozott illegális cigarettaszállítmányok célba juttatására. Míg tíz-tizenöt éve elég volt egy-egy kamion legális szállítmánya közé dugni a csempészett cigarettát, ma már külön iparág jött létre a különböző típusú és rendeltetésű tehergépkocsik csempészüregeinek a kialakítására.

Egyes bűnszervezetek a dél-amerikai kábítószer-kereskedők módszerét átvéve olyan csaliszállítmányokat indítanak a határnak, amelyekről messziről látszik, hogy csempészárut rejtettek el bennük. Amíg a vámosok azokkal vannak elfoglalva, akár több kamion nyi feketeárut is átjuttathatnak a határon.

Más szervezetek a határ környékén élőkből szerveznek figyelőszolgálatot, hogy mindig pontosan tudják, merre járőröznek a határrendészek, hol tartanak ellenőrzéseket a vámosok. Megint mások légi úton, a zöldhatár felett, sárkányrepülővel csempészik a többnyire azonosíthatatlan eredetű, kétes minőségű dohányárut. A rossz minőségű csempészáruknak is köszönhető, hogy az utóbbi években csökkent a kétes eredetű dohánytermékek forgalma, egyidejűleg nőtt az „igény” a fogyasztási dohányból sodort cigaretta iránt.

A rendőrség és a NAV külön-külön és közösen terezett, összehangolt akciók keretében az idén is több jelentős (egy-kétezer kartonnyi) szállítmányt tartóztatott fel és kobzott el Magyarországon. Bűnügyi hírszerzési adatok szerint ezek nagy részét Nyugat-Európa piacaira szánták a csempészek, ahol a magyarországinál is magasabb jövedéki adó miatt még magasabbak a cigarettaárak, s ezért még nagyobb haszonnal értékesíthetők az illegális termékek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.