Május nem sok örömet hozott

A KSH pénteken közzétette, hogy 0,4 százalékkal mérséklődött májusban az ipari termelés. Az előző hónaphoz hasonlóan a kismértékű visszaesést elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek, valamint az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése okozta, amit a járműgyártás – így a már működő Mercedes-gyár – és az élelmiszeripar növekedése sem tudott ellensúlyozni.

A munkanaphatástól megtisztított index ugyanakkor 1,9 százalékkal emelkedett. A termelés az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékkal bővült. Az ipari export az első öt hónapban 0,1, májusban 1,7 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Az ipar belföldi értékesítése január–májusban 1,9, májusban, 3,3 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál.

Az sem derítheti jobb kedvre a piacokat, hogy a feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése az említett hónapban 4,1 százalékkal visszaesett az elmúlt év azonos időszakával összevetve. Az új exportrendelések 4,3, az új belföldi rendelések 3,0 százalékkal csökkentek. A korábbi rendeléseknek köszönhetően az összes rendelésállomány mégis 24,6 százalékkal bővült tavaly májushoz képest. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.