A váz már kész, az alkotó most megpihen

A hitelnyújtó nemzetközi szervezetek jelzései ellenére a parlament tegnap elfogadta a 2013-as költségvetés bevételi, kiadási és egyenlegmutatóit, s a fejezeti főszámokat is kőbe vésték a tárgyalások megkezdése előtt.

Az eredetileg benyújtott javaslathoz képest kisebb hiánnyal fogadták el a büdzsét, pedig közben a tervbe beépült a 300 milliárdos finanszírozási igényű munkahelyvédelmi akcióterv. Ennek fedezetéül egyebek mellett a tranzakciós illeték szolgál, melynek előirányzatát szintén lejjebb vitte a kormány, amely váratlanul újabb források bevonására lát lehetőséget az adóhatóság felderítési munkájának javulásától és a remélt IMF-megállapodás kamatcsökkentő hatásától.

Ez is arra utal, hogy számos bizonytalanság övezi a költségvetés megvalósítását, holott az első változatról még úgy nyilatkoztak a szakértők, hogy az jó alapot adhat a hiteltárgyalásokhoz. Azt azonban már akkor szóvá tették, hogy a makropálya kockázatokat hordoz, az 1,6 százalékos növekedési terv a legoptimistább, általában egy százalék alatti GDP-bővülésre adtak előrejelzést az elemzők és az MNB is.

Ez azért fontos, mert a valutaalap elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy a költségvetési egyensúly fenntartása mellett (a három százalék alatti hiányt a tervezettnél rosszabb feltételek mellett is teljesítheti a büdzsé, köszönhetően a több százmilliárdos tartaléknak) a költségvetés mennyire lesz képes támogatni a növekedést. A kormány abban bízik, hogy az uniós pénzek felhasználásának felgyorsításával és az állami hitelnyújtó intézetek (MFB, Eximbank) forrásbevonásának megkönnyítésével nyílik út a növekedés felpörgetésére. Arra is számít, hogy az adózás – azon belül a ténylegesen egykulcsossá váló szja – is lökést ad a növekedésnek. A szakemberek azonban ebben – az egykulcsos adóról nyert tapasztalatok alapján – nem bíznak.

A főszámok elfogadásával nem tekinthető lezártnak a költségvetés, a részletekről az őszi ülésszak elején vitáznak majd a képviselők, és akkor fogadják el a végleges változatot is. Erre a kormány ígérete szerint akár már szeptember végén sor kerülhet, de a változó nemzetközi gazdasági környezet és a hiteltárgyalások alakulása ennél későbbre is tolhatja a költségvetés elfogadását. A korábbi években rendre az év utolsó napjaiban adta áldását a parlament a költségvetésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.