Függőben az állami mobil

A Népszabadság információi szerint a bíróság tegnap nem módosította korábbi döntését azzal kapcsolatban: megtiltja a negyedik mobilcégnek, hogy használatba vegye azokat a frekvenciákat, amelyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság árverésén nyert el év elején. Legközelebb ősszel születhet döntés, azaz további heteket csúszhat a szolgáltató indulása. Mint korábban megírtuk, a bíróság két hete ideiglenes intézkedésként megtiltotta, hogy az MPVI Mobil Zrt. „a 900 MHz-es frekvencia-árverés eredményeként született határozatból eredő jogait gyakorolja, mindaddig, amíg a felperes mobilszolgáltatók a végrehajtás felfüggesztése iránti kérelme jogerősen elbírálásra nem kerül”. Vagyis a negyedik mobilszolgáltató egyelőre nem jogosult sem az elnyert frekvenciák használatára, sem pedig a jelenlegi mobilcégektől belföldi roamingszolgáltatás igénybevételére.

A frekvencia-árverés végeredményét ugyanis a Telenor és a Magyar Telekom megtámadta, s ebben a perben született ez az ideiglenes intézkedés, amelynek felfüggesztéséről vagy tartásáról az ügyben tegnap tartott tárgyaláson volt lehetősége dönteni a bíróságnak, azonban döntés nem született – tudtuk meg. Épp ezért a tiltás érvényben marad, vagyis az állami mobilnak továbbra sincs frekvenciája. Mivel a következő tárgyalás már csak a bírósági ítélkezési szünet után esedékes, ez őszig aligha változik. Mindez további több hét csúszást jelent, miközben a cégnek még idén meg kellene kezdenie a szolgáltatást Budapest területén. Vagyis legjobb esetben is három hónapnál kevesebb idejük marad az előkészületekre.

Szakértők szerint az állami mobilcég az indulást követő első három évben százmilliárdot meghaladó állami pénzt igényel majd. A cég vezetői egyelőre nem ismertették az üzleti tervet, az indulás időpontját és a szolgáltató márkanevét sem. Álláspontjuk szerint ugyanakkor nem kötelezettek közbeszerzési eljárásra, annak ellenére sem, hogy közvetve százszázalékos állami tulajdonban van a cég. Ezért nem tudni, hogy kiírták-e már a hálózatépítési tendert. A cég vezetőjeként Schmidt Pált emlegeti a szakma, de idáig hivatalosan csak a cég igazgatósága mutatkozott be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.