Közepes lesz a búzatermés

Országszerte javában zajlik az aratás, az őszi búza termésátlaga 3,3 és 4,5 tonna között szóródik hektáronként, és a minősége is vegyes, sok helyütt nem tett jót a szárazság. A takarmánybúzáért 52, a malmi búzáért tonnánként 54 ezer forintot kínálnak a kereskedők, de hiába, a termelők inkább megvárják, míg 60 ezer forint környékére kúszik föl a most a tavalyi, 50–55 ezres sávban mozgó ár.

Tolnában eddig 6200 hektáron 28,5 ezer tonna búzát arattak le, ami hektáronként 4,58 tonnás átlagnak felel meg, szemben a tavalyi 4,78 tonnával. Bácsban a 72 ezer hektáron vetett őszi búza aratása egy hete tart, s a jó időnek köszönhetően a termés negyedét már betakarították. Itt a kenyérgabona hozama elmarad a várakozástól, eddig hektáronként 3–3,5 tonna között mozog az átlag. Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy hét alatt a 137 ezer hektárnyi kenyérgabona egytizedét már learatták, a 3,3 tonnás átlagtermés közepesnek mondható – írja az MTI.

Békés megyében a 101 ezer hektár betakarítható őszibúza-terület felénél tart az aratás, a termés 40-50 százaléka már a raktárakban van. Az átlagos hozam az eddig betakarított területek adatai szerint megyei szinten 3,7-3,8 tonna körül alakul. Itt a termés 95 százaléka kiváló minőségű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.